Свечана академија у Рудом

 

svecana akademija1Химном „Боже Правде“ у извођењу црквеног хора „Свети кнез Лазар“, из Прибоја, под диригентском палицом проф. Будимира Гардовића, свечано је отворена Академија у Рудом, посвећена Првом свјетском рату и Сарајевском атентату.

Обраћајући се присутним, начелник општине Рато Рајак, између осталог истакао је да „ народ који заборавља своју прошлост не може на прави начин градити своју будућност“.

Историчари Невенка Гајић, Предраг Остојић и Вељко Митровић, одржали су пригодне бесједе на тему Првог свјетског рата и Сарајевског атентата.

У програму су наступили женска и мушка Етно група „Просвјета“ Рудо а у име Борачке организације Рудо, уручене су награде најбољим такмичарима на тему „Први свјетски рат“. Прво мјесто освојио је ученик Милија Макљеновић, друго Ана Мршевић а треће Марко Лазовић. У име Борачке организације, награде је уручио Момир Радовић.

Чланови удружења књижевника Републике Српске Миленко Боровчанин Ромсок са Сокоца и Радомир Рашо Јагодић из Рудог, говорили су стихове посвећене Гаврилу Принципу.Поему „Плава гробница“ Милутина Бојића и „ Надвремени Принцип“ Дејане Папоњак, говорила је Ана Остојић. Програм је водио проф. Војислав Топаловић.

svečana akedemija