Радионица на тему спрјечавање и сузбијање насиља над женама.

Дана 16.05.2017 у Рудом је одржана друга радионица на тему спрјечавање и сузбијање насиља над женама за представнике институција и НВОа из Рудог.

Ева2

Радионицу су водиле Слађана Ујић, представница Удружења жена “СНОП” Гучево и Самра Филиповић Хаџиабдић, директорица Агенције за равноправност полова. Учесницима радионице представљени су локални субјекат заштите, међусобна сарадња и поступање у случајевима насиља над женама и упознавање са Конвенцијом Савета Европе о спрјечавању и сузбијању насиља над женама. У наставку радионице говорило се о процјенама степена усаглашености локалних политика са међународним стандардима. Самра Филиповић Хаџиабдић, директорица Агенције за равноправност полова, предложила је да се пописници локалне конвенције прошири и да се укључи сегмент који се тиче насиља над дјецом. Она је такођер истакла да је пријатно изненађена, односно да је задовољна, што је на овом скупу од саговорница чула да институције које раде на превенцији и сузбијању насиља над женама у Рудом раде добро, што није случај у другим мјестима. Уједно она је предложила да се за регију која обухвата Рудо, Рогатицу и Фочу пронађе адекватна локација и изгради сигурна кућа.

Ева 1

Активност је реализована у склопу пројекта „Изградња партнерства између невладиних организација и надлежних институција за провођење Конвенције о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици у БиХ за 2016.годину“ који имплементира Удружење жена “СНОП” Гучево у партнерству са Удружењем жена “ЕВА” Рудо.