Повећање транспарентности расподјеле средстава за организације цивилног друштва у БиХ

Данас је у згради Делегације Европске уније у Сарајеву 21 јединица локалне самоуправе из БиХ изразила своје опредјељење да осигура веће учешће грађана у процесима доношења одлука на локалном нивоу, у оквиру Регионалног програма за развој локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) који финансира Европска унија, а проводи УНДП. 

Reload-11

Одабране партнерске општине/опћине и градови се обавезују да на транспарентан начин финансирају пројекте од јавног интереса које ће проводити организације цивилног друштва, са циљем побољшања животних услова за 20.000 грађана у општинама и градовима широм БиХ. Посебна пажња ће бити посвећена пројектима који пружају социјалне услуге за оне најрањивије, равноправности полова, заштита околине, људска права. Пројекат ће помоћи унапређењу пружања услуга и добробити заједнице, посебно у подручјима гдје локалне власти не успијевају да обухвате одређене групе становништва и њихове интересе одговарајућим сервисима.

“Често чујемо да постоји једна празнина у односу између организација цивилног друштва, грађана и локалних власти. Циљ овог програма је управо да се премости та празнина. Пројекат ће омогућити да се чује глас грађана и представника цивилног друштва, али и да се обезбиједи довољно средстава како би заједно сарађивали са локалним властима. Та веза је јако битна, јер су локалне власти важне за било коју земљу и било које друштво, у смислу пружања услуга и ресурса за људе на терену”, рекао је Амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.
“У Босни и Херцеговини годишње се додјељује више од 40 милиона КМ цивилном друштву, а више од 50% тог износа исплаћује се на локалном нивоу (оптине и градова). Морамо имати на уму да та средства нису увијек додјењена системски нити транспарентно. Директно финансирање организација цивилног друштва још увијек преовладава у односу на транспарентни начин финансирања. Ова пракса мора бити унапријеђена, јер на овај начин се не рјешавају стварне потребе грађана, рекла је Сезин Синаноглу, резидентна представница УНДП-а у БиХ.

РеЛОаД пројектом обухваћена је 21 јединица локалне самоуправе у БиХ: Бања Лука, Бијељина, Братунац, Брод, Сарајево Центар, Градачац, Јабланица, Какањ, Маглај, Модрича, Пале, Рудо, Соколац, Стари Град Сарајево, Теслић, Тешањ, Травник, Требиње, Тузла, Витез и Вогошћа.

„Град Тузла је савладао ЛОД методологију, који кроз невладине организације омогућава да више сазнамо о истинским потребама грађана, док грађанима омогућава да администрација буде више у њиховој функцији”, рекао је Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле.

РеЛОаД ће унаприједити финансијске механизме путем којих ће опћине транспарентно финансирати организације цивилног друштва и заједно са њима имплементирати активности приоритетне за локални развој.

РеЛОаД пројекат финансира Европска унија, а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), у Албанији, Босни и Херцеговини, бившој југословенској републици Македонији, Црној Гори, Косову и Србији. Укупан буџет РеЛОаД пројекта износи 10 милиона евра, а само за БиХ је издвојено укупно 4 милиона евра.