Обиљежена 77. годишњица оснивања Прве пролетерске бригаде

У знак сјећања на дан формирања Прве пролетерске народноослободилачке бригаде, у Рудом је  22.12.2018. године, окупљањем присталица НОБа и поборника антифашизма, обиљежена  седамдесет седма годишњица.

Тим поводом антифашисти из БиХ, Србије и Црне Горе окупили су се да би још једном одали почаст борцима ове бригаде и подсјетили на тековине антифашизма.

kKrktkqTURBXy9jZDI2NzkwNjExYzAyNDc5NTEwZjVlNjEyOTk0NjhlOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

У центру Рудог, на спомен обиљежје и партизанско гробље у Рудом положено је цвијеће, те одата почаст погинулим припадницима ове партизанске јединице.

Важност Прве пролетерске бригаде за борбу против фашизма огледа се и у чињеници да је  21. децембра 1941. године ова војна формација била прва партизанска бригада која је формирана у тада окупираној Југославији.

Током рата у борби за ослобођење из састава Прве пролетерске бригаде погинуло је више од  седам и по хиљада бораца. Занимљив је податак да су 83 бораца из ове бригаде проглашена народним херојима.

Већ традиционално, општина Рудо је  и ове године подржала овај скуп.