Братимљење општина Старе Херцеговине са општином Обреновац

Bratimljenje gradova sa Obrenovcem

Начелници општина Вишеград Славиша Мишковић, Ново Горажде Далибор Нешковић, Рогатица Томислав Пухалац, Соколац Милован Бјелица и општине Рудо Рато Рајак потписали су у Вишеграду повељу о братимљењу ових градова са општином Обреновац из Србије.

Председник Удружења грађана „Будућност“ из Обреновца и члан управног одбора Привредне коморе Београд Миломир Поповић истакао је да је иницијатива о братимљењу ових градова покренута у фебруару ове године и сада је уродила плодом.

„Братимљење општина у својој протоколарној форми нема само спортско-културне нивое сарадње него и привредне што је од великог значаја за овај крај.

Ми из Удружења „Будућност“ већ смо за 15. август најавили да ћемо доћи у Вишеград са пет инвеститора који су и из Србије и из иностраснтва са конкретним предлозима за привредна улагања у ову регију“ истакао је Поповић.

Он је додао да ће у Обреновцу од 9. до 13. августа бити одржан Међународни фестивал фоклора на коме ће учестовавти и КУДО-ви из градова са подручја Старе Херцеговине и Херцеговине.

Rato Rajak i načelnik Obrenovca

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да је потписивање повеље у братимљењу круна договора који су почели у фебруару.

„Већ смо договорили гостовање ваших КУДО-ва на Данима културе у Обреновцу а договорили смо се да на нашој централној пијаци обезбједи један простор за пласман пољопривредних производа из овог краја“ рекао је Чучковић.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић приликом потписивања ове повеље нагласио је да је лијепо говорити о специјалним и паралелним везама између РС и Србије али да су општине те које су кичма тих договора и које могу да изнесу те везе на најбољи могући начин.

„Ако се ове општине занемаре, а треба поменути и да су у депопулацији онда од тих веза неће бити ништа“ нагласио је Мишковић истичући задовољство што је општина Вишеград била домаћин поптисивању ове значајне повеље.

Сарадња општина Старе Херцеговине и Обреновца поред тога што ће бити базирана на спортско-културној сарадњи највише ће бити посвећена привредном развоју ових градова закључено је на овом састанку.

Извор: Општина Вишеград – Милица Кусмук