Камп у Стргачини – мјесто дружења, забаве и едукације

Interkulturalni kamp Strgačina-Rudo

У Стргачини, код Рудог, је у току одржавање четвртог, од сада већ традиционалног интеркултуралног кампа младих у организацији Удружења за помоћ особама са посебним потребама „Нада“ из Рудог као и Општинске развојне агенције Рудо. Уз финансијску помоћ Амбасаде Сједињених Америчких држава у БиХ организатори кампа су успјели још једном да обезбједе услове за реализацију пројекта „Интеркултурални камп Стргачина“.

Камп се одржава у већ познатим просторијама зграде Основне школе у Стргачини. За одржавање кампа одабран је временски период од 22.06. до 03.07. У току тог периода у кампу ће учествовати двије смјене а сваку смјену чине четири групе од по десет ђака узраста од тринаест до петнаест година.

Прва смјена је почела 22.06. а завршава се 27.06. 2013. године. У првој смјени учествују следеће школе: ОШ „Мустафа Мулић“ Тешањ, ОШ „Решад Кадић“ Тешањ, ОШ „Свети Сава“ Рогатица и ОШ „Рудо“ из Рудог.

Друга смјена траје од 28.06. до 02.07.2013. године. За учешће у овој смјени су планиране следеће школе: ОШ „Мокро“ из Мокрог, ОШ „Свети Сава“ из Фоче, ОШ „Мак Диздар“ из Садбе и ОШ „Алекса Шантић“ из Сарајева.

Што се тиче програма, који је предвиђен за учеснике кампа, он је обогаћен новим садржајима у жељи да буде што квалитетнији у односу на прошлу годину. Програмом су обухваћене многе друштвене игре, као и радионице на тему толеранције и инеркултурализма, а организован је и боравак дјеце у природи уз упознавање биљног и животињског свијета нашег поднебља. Ни спорт није изостављен, организована су такмичења у одбојци, стоном тенису и малом фудбалу.

Након веома испуњеног дана, у вечерњим сатима организују се караоке такмичења у пјевању, ђачке журке као и кинђуријада, али све у ограниченом временском периоду јер ђаци морају да се спреме за још један дан испуњен разним активностима.

Извор: 058.bа / Ненад Брадоњић