Ново свједочанство о историји Рудог

promoija

У петак 7. новембра 2014.године, у малој сали Дома културе „Пиво Караматијевић“ у Прибоју,одржана је промоција књиге „Офанзивни Горњодрински фронт – Из љетописа Рудог за 1914.“, историчара Предрага Остојића.

О књизи су говорили историчари: Ратко Вукелић, рецезент књиге, Немања Девић, сарадник Института за савремену историју из Београда и аутор.

Ова промоција је, према ријечима председника општине Прибој, господина Лазара Рвовића организована у склопу обиљежавања сто година од Првог свјетског рата, а књига управо говори о ратним дешавањима на простору општина Рудо и Прибој 1914.

Присутне је ,на самом почетку промоције, у име општина Рудо и Прибој, поздравио начелник општине Рудо, господин Рато Рајак, нагласивши важност догађаја обухваћених овом књигом. Користећи ову прилику истакао је и добру сарадњу општина Рудо и Прибој у протеклом периоду.

Историчар Ратко Вукелић нагласио је да је аутор овом књигом дао велики допринос у објективном приказивању догађаја из Првог свјетског рата, посебно када је у питању „Горњедринско“ ратиште 1914. Значај овог ратишта био је велики у тој мјери да се слободно може рећи да је отпор српско-црногорске војске,на овом дијелу фронта, дао немјерљив допринос првој великој побједи српске војске на Церу.

У свом излагању историчар Немања Девић, говорио је о ауторовом доприносу расвјетљавању неких историографских недоумица, везаних за војне операције на овом дијелу ратишта, посебно у оној почетној фази од 3. августа, када је ослобођено Рудо па до 14. августа, када је аустроугарска офанзива на Горњодринском фронту отпочела свом жестином.