Производња краставаца-корнишона

Proizvodnja krastavaca-kornisona

У малој сали Дома културе у Рудом одржана је презентације пројекта Покретања производње краставаца-корнишона.

Ова презентација и стручно савјетовање са потенцијалним произвођачима са подручја општине Рудо директан је резултат добре сарадње двије задруге ПЗ „Увац Рудо“ и ПЗ „Више-град“ из Вишеграда.

По ријечима директора „Воће промета“ из Зворника, Фахрудина Делибајрића, који је представио пројекат, заинтересовани пољопривредници који располажу са земљиштем од најмање једног дунума уз подршку у виду стручне помоћи, сјемена, заштитног средства, откупа и пласмана производа, коју ова фирма пружа могу покренути производњу корнишона.

Кроз овај пројекат покушаће се увезати и покрити Горње-Дринска регија, а с обзиром на услове који се нуде, очекују да ће се у првој фази за производњу краставаца-корнишона опредјелити око стопедесет домаћинстава из ове регије.

Proizvodnja krastavaca-kornisona 2

Током презентације наглашено је да производња није превише захтјевна, али да је неопходан ангажман неколико чланова породице, како би се остварио принос између четири и десетак тона по дунуму а први плодови пристижу већ након четрдесед дана од сјетве, након чега је неопхопдна свакодневна берба.

Ова фирма обезбјеђује комплетан пласман произведене количине и то тако што један дио прерађује у фабрици, а вишак извози на Европско тржиште. Откупне цијене уговарају се прије сјетве.

Сви заинтерсовани са подручја општине Рудо за производњу краставца-корнишона треба да се јаве директно у просторије ПЗ „Увац Рудо“ или на телефоне: 058/730 262 и 065/064 596 до 25. фебруара 2015. године.