Образовну праксу из Рудог вриједи поновити у цијелој држави

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини, амбасадор Џонатан Мур (Jonathan Moore),  током данашње посјете похвалио је преданост општинских органа власти у Рудом на побољшању инклузивности и квалитета образовања у Рудом.

Мур (Мооре) је данас посјетио Рудо и састао се са руководством општине и школе, са ученицима и представником повратника.

“Наша Мисија дјелује као партнер на државном, ентитетском и кантоналном нивоу да би помогла реформисању и побољшању квалитета образовања у БиХ. Истовремено, изузетно смо импресионирани практичним резултатима до којих се дошло под руководством одређеног броја начелника општина и скупштина општина. Рудо представља хвале вриједан примјер тога како општине могу да преузму водећу улогу у пружању подршке и промовисању образовања у читавој заједници”, рекао је Мур (Мооре). “То је модел који вриједи поновити у цијелој држави”, додао је.

Од кључне је важности за политику развоја општине било да се осигура да се сви грађани Рудог, а нарочито дјеца, осјећају укључено, а не дискриминисано. Помоћ коју је на сваком кораку пружао ОСЦЕ је била веома цијењена.

„Поздравили смо Индекс инклузивности као платформу за окупљање свих заинтересованих страна, тј. наставника, родитеља и НВО, да заједно радимо на томе да се осигура препознавање и испуњавање потреба сваке појединачне категорије становништва”, констатовао је начелник општине Рудо, Рато Рајак. Путем ове најновије иницијативе, општина ће обезбједити бесплатне уџбенике за све ученике повратнике и ученике из социјално угрожених породица до петог разреда, за сљедећу школску годину.

Остварена је запажена сарадња између повратничке заједнице Бошњака у Рудом и општинских званичника. “Веома цијенимо укупне напоре уложене у интеграцију повратничке заједнице у Рудом, укључујући увођење часова исламске вјеронауке од ове школске године”, констатовао је Мехрудин Гењга, наставник вјеронауке у Основној школи “Рудо” и представник повратничке заједнице Бошњака.

Прикупљање финансијских средстава за поправак инфраструктуре представља још једно питање око којег су се окупиле заинтересоване стране у општини. Мур (Мооре) је укратко обавијештен о приоритетима за предстојећи период који се тичу електрификације двају повратничких насеља.

Тект преузет са сајта http://oscebih.org/