У Вишеграду представљена књига „Офанзивни Горњодрински фронт“, Предрага В. Остојића

СРПСКИ БЕДЕМ АУСТРОУГАРИМА НА ДРИНИ

Вишеград – У организацији Народне библиотеке „Иво Андрић“ и Дома културе у Вишеграду промовисана је књига књижевника и историчара из Рудог Предрага В. Остојића „Офанзивни Горњодрински фронт“, у оквиру његовог Љетописа Рудог за 1914. годину, коју су заједнички издали „Просвјета“ из Рудог и „Армон“ из Београда.

По ријечима аутора, књига је проистекла из његове студије коју је излагао на прошлогодишњем научном скупу „Црна Гора у Првом свјетском рату“, одржаном у Подгорици, поводом стогодишњице Великог рата, који је организовао Српски национални савјет Црне Горе.

Представљајући ову занимљиву књигу Стојка Мијатовић, предсједник Друштва библиотекара Републике Српске нагласила је да аутор у њој дао детаљан приказ српско-црногорских ратних операција, током августа и септембра 1914. године.

-Описујући борбе за одбрану Рудог 1914. Године, Остојић је подигао још један споменик палим херојима Великог рата, да би младе генерације знале како су знани и незнани  хероји, бранећи слободу, гинули за незаборав, оцјенила је Мијатовићева.

Остојић је подсјетио да су, с почетком Првог свјетског рата Аустроугари (не)очекивано наишли на снажан отпор, попут бедема, на Горњедринаском подручју, што је итекако утицало на исход Церске битке.

-У књизи сам документовао моју тезу да је у широком  Аустроугарском фронту према Србији постојао и снажан, скоро непробојан, Горњодрински фронт, који је недовољно истраживала свјетска, али на жалост и српска историографија, нагласио је Остојић.

Он је додао да је на овом дијелу фронта била распоређена српска ужичка војска, потпомогнута домаћим становништвом, истичући да је након каснијег слома том отпору услиједио стравичан прогон Срба са овог подручја.

У склопу промоције руђански књижевник и сликар Радомир Рашо Јагодић, представио је своју најновију књижевну мапу, са пјесмама и цртежима посвећеним стогодишњици Првог свјетског рата, коју је објавио „Жиравац“ из Пожеге.