Представници Мркоњић Града и Теслића у посјети Општини Рудо

У организацији ИРБРС-а, а у оквиру завршне фазе пројекта „Лимска долина у црвеном злату“, Општину Рудо су у сриједу, 15.07.2015. године посјетили представници општина Мркоњић Град и Теслић и представници Пројектног тима ИРБРС.

Циљ посјете била је размјена искуства у организовању и подршци малинарској производњи. Општина Рудо успјешном реализацијом пројекта „Лимска долина у црвеном злату“ показала се као примјер добре праксе који може понудити другима корисне савјете и информације. Током посјете обављени су разговори са представницима локалне управе, ПЗ Задруге „Увац-Рудо“ и са Удружењем малинара „Малина“ Рудо.

IMG_2892

Са Начелником Општине Рудо Ратом Рајаком, разговарали су о искуствима Општине Рудо у развоју малинарске производње и напорима  локалне заједнице у стварању стимулативног одрживог раста и развоја малинарства на простору општине Рудо.

Удружење узгајивача малине „Малина“ Рудо представили су своја искуства у процесу удруживања произвођача и изналажењу ефикасног модела повезивања и организовања малинара. Од представника ПЗ „Увац“ Рудо гости су сазнали  више о  производњи малине, ризицима и начину њиховог отклањањања и о значају континуиране обуке произвођача и унапређивања производње. Поред наведеног обишли су још и расадник и разговарали о производњи садног материјала, утицају квалитета садница на резултате и дугорочну одрживост производње у малинарству и о стању и перспективи домаћег тржишта садног материјала а  потом су обишли хладњачу и малињаке у Старом Рудом.

IMG_2890