Прибој и Рудо потписали Протокол о сарадњи

Представници општина Прибој и Рудо у понедељак 06. 07. 2015. године у Прибоју су потписали Протокол о сарадњи између општина Прибој и Рудо које чине двије пограничне општине Србије и Републике Српске (БиХ). Приликом потписивања Протокола о сарадњи, потписници су се договорили да у доброј вјери заједнички раде на остваривању међуопштинске сарадње на плану економског развоја као приоритетног као и другим видовима сарадње.

У малој сали Дома културе „Пиво Караматијевић“ извршено је свечано потписавање Протокола, који је у име Општине Прибој потписао предсједник општине Лазар Рвовић и у име Општине Рудо, начелник Рато Рајак. Присутнима се на почетку обратио Крсто Јањушевић, у име Савјета корисника пројекта „Подриње“ чији је замјеник предсједника и представник Републике Србије у пројекту. Према његовим ријечима, сам протокол је резултат добре сарадње двије владе и кључ економског развоја двије општине. Јањушевић у свом обраћању истакао да је овим протоколом стављен акценат на привреду и индустријски развој ове пограничне области, без обзира на административне границе.

„Акценат у протоколу је на заједничкој промоцији Слободне индустријске зоне Прибој, која се једним својим дјелом граничи са општином Рудо, а у циљу јачања капацитета за привлачење инвестиција.“ рекао је Јањушевић присутнима и медијима.

У свом обрађању присутнима предсједник општине Прибој Лазара Рвовића,  истакао је да је вријеме да границе релативизујемо и наставимо добру сарадњу. Он је подсјетио на неке од заједничких пројеката ове двије комшијске општине, као што је водовод у Сјеверину, репетитор у Сјеверину, пројекат „Еколошки двоглед“, Лимски биатлон, којима су општине показале да имају капацитете за сарадњу.

Рвовић је ставио акценат и на заустављање одлива становништва, што је не само економски, већ и политички моменат.“Оно што је нама интерес јесте синхронизација, синергија у индустријском дјелу, да заједнички учествујемо у привлачењу инвеститора.“ рекао је он.

Начелник општине Рудо Рато Рајак, истакао је да је ово прави примјер прекограничне сарадње и захвалио се руководству општине Прибој на иницијативи за потписивање једног оваквог протокола.

Он је рекао да је ово прави начин да обе општине упрегну све своје потенцијале како би се у њима побољшао живот.“Мислим да ћемо бити пионири и први покретачи, неколико директних идеја за пројекте у оквиру пројекта Подриње и подстаћи друге општине да крену нашим стопама.“ рекао је начелник општине Рудо.

Протоколом о сарадњи општине су се обавезале да ће радити на развоју и унапређењу у областима повећања привредне конкурентности, инфраструктуре, пољопривреде, туризма, здравства и спорта, па ће тако ове општине имати заједничку кандидатуру за организацију јубиларних МОСИ игара 2018. године. Када је економски опоравак у питању, акценат је протоколом стављен на заједничку промоцију Слободне зоне Прибој као индустријске зоне која се једним својим дијелом граничи са територијом Општине Рудо са циљем привлачења инвеститора. Једна од активности предвиђена протоколом биће и покретање заједничке иницијативе ка надлежним министарствима како би се ријешила имовинско правна проблематика индустријске зоне коју чине погони фабрика Рудопласт и Декорпласт а налазе се на територији Општине Рудо. Иницијатива има за циљ да уз уважавање тренутног имовинског правног статуса ових погона, сви проблеми буду ријешени како би погони били доступни за инвеститоре и покретање производње. Ови погони се налазе у непосредној близини Слободне зоне Прибој и заједно могу да чине индустријску зону Увац што би представљало темељ економског опоравка ове двије општине.