Породице погинулих бораца из Рудог на Сокоцу

На централној прослави освећења Спомен храма Преподобне мати Параскеве у Војничком  спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, у организацији Борачке организације Рудо и Општине Рудо присуствовали су и чланови погинулих породица Војске Републике Српске који су сахрањени на војничком гробљу Соколац.

Освећењу храма Преподобне мати Параскеве присустовали су епископ – захумско-херцеговачки и приморски Григорије,   зворничко-тузлански Хризостом и  бихаћко-петровачки Атанасије,  свештеници и монаси  Српске православне цркве.

Владике су обавиле  чин освећења храма, који  је почео нови живот, укорачио у вјечност.

- У цркви  обнављамо оно што је изгубљено, потрошено. Ту стари могу  наћи младост, клонули  се могу поново да исправе, ходе  властитим ногама. Много тога, па  и оно што називамо религијама,  има   вријеме трајања. Христова црква остаје  заувијек, вјечна зато што је вјечна заједница са Богом. Ми се у Христовој цркви  осјећамо  најсигурнијим, заштићени, у њој налазимо себе. Човјек је упућен да  тражи пријатеље. Он се са пријатељима  осјећа пријатно, а највећи пријатељ је Бог. У цркви  налазимо исцјељење, у јеванђељу духовну храну. Једино у цркви  налазимо  истинито учење  о животу. Црква је заједница  љубави. Ко хоће да буде вољен, нека  ступи у цркву љубави, у цркву Христову. Изван цркве  нема праве,  посебно не трајне љубави. У богомољи се хранимо животом кроз свете тајне, напајамо благодаћу и силом божијом - рекао је  епископ Атанасије, духовник који је завршио Академију „Светог Владимира“ у Крествуду, држава Њујорк,  а 1. јуна  2013. године дошао на чело  Епархије бихаћко – петровачке.

У свом обраћању присутнима владика захумско-херцеговачки Григорије, је рекао да  „Мали Зејтинлик“, на коме је подигнут храм, ни по чему није мали нити мањи од оног познатијег  Зејтинлика у Солуну, гдје  почивају  кости српских војника  и ратника који су почетком прошлог вијека у јеку крвавог рата бранили част, отаџбину и слободу, своју земљу и народ, дјецу, домове и породице.