51. регионална пољопривредна изложба – Рогатица 2015.

izlozba RogaticaПозив за учешће на 51. регионалној пољопривредној изложби – Рогатица 2015.

Општина Рогатица под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ 2. и 3. октобра 2015. године организује „51. регионалну пољопривредну изложбу Рогатица 2015.“.

Регионална пољопривредна изложба традиционална је манифестација на којој учествују излагачи из 14 општина: Пале, Хан Пијесак, Соколац, Рудо, Вишеград, Чајниче, Ново Горажде, Горажде, Фоча, Фоча/Устиколина, Пале/Прача, Источни Стари Град, Калиновик и Рогатица.

Манифестација у такмичарском дијелу садржи изложбу приплодне стоке по врстама и категоријама (говеда, овце, коњи и козе), изложбу кромпира (сјеменски и меркантилни) и изложбу скорупа-кајмака.Rogatica

У промотивном дијелу излажу се традиционални, домаћи производи породичних домаћинстава и удружења: од млијека (сир, кајмак…) од воћа (џем, пекмез, сушено воће, сокови, ракија…) пчеларски производи, домаћа кухиња, и производи кућне радиности (плетени, везени, ткани и остали ручно рађени), затим индустријски производи хране (од меса, млијека и др.).

Програм

У петак, 02.10.2015. у 19,00 часова, у сали Скупштине општине биће одржана стручна предавања из области пољопривреде.

У суботу, 3.10. 2015.  на изложбеном простору Лужница вршиће се  пријем стоке, кромпира, скорупа – кајмака и осталих млијечних производа у термину од 7:30-9:30 часова.

У 10,00 часова је свечано отварање

Правила излагања

На изложби ће се излагати и оцјењивати:

У ГОВЕДАРСТВУ: Јунице доби преко 12 мјесеци, стеоне јунице и краве од (I) до (IV) лактације, појединачно, са познатим поријеклом, од произвођача који узгајају најмање 3 приплодна грла.

У ОВЧАРСТВУ: двизице и приплодне овце у колекцијама од по 5 грла са познатим поријеклом, од произвођача који узгајају најмање 50 приплодних грла.

У КОЗАРСТВУ: Јарице и приплодне козе у колекцијама од по 5 грла са познатим поријеклом, од произвођача који узгајају најмање 50 приплодних грла.

У КОЊАРСТВУ: Грла Босанско-брдсе и Арапске расе, кобиле и пастуси, појединачно.

ИЗЛАГАЧИ СТОКЕ ДУЖНИ СУ ОБЕЗБЈЕДИТИ УВЈЕРЕЊЕ О ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ ЖИВОТИЊА, ЗА КОЊЕ ПОТВРДУ О СПРОВЕДЕНОМ ИСПИТИВАЊУ НА ИНФЕКТИВНУ АНЕМИЈУ, КАО И ПОТВРДУ О ДЕЗИНФЕКЦИЈИ ВОЗИЛА, ИЗЛАГАЧИ СКОРУП-КАЈМАКА ПОТВРДУ О СПРОВЕДЕНИМ ОБАВЕЗНИМ МЈЕРАМА ИЛИ Образац 2А, ИЗЛАГАЧИ МЕДА И ДРУГИХ ПРОИЗВОДА ОД ПЧЕЛА Образац 2А

КРОМПИР: Сјеменски кромпир високородних сорти произведено од стране регистрованих произвођача сјемена и меркантилни кромпир робних произвођача произведен на овршини већој од 1 ха.

СКОРУП-КАЈМАК: зрели домаћи кајмак из властите производње, у оригиналној амбалажи у количини од најмање од 2 кг.

ИЗЛАГАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА: од млијека, воћа, пчеларских производа, домаћа кухиња и производи кућне радиности овог краја.

ПОЗИВАЈУ СЕ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ И ПРЕРАЂИВАЧИ СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ: ПАЛЕ, СОКОЛАЦ, ХАН ПЈЕСАК, ВИШЕГРАД, РУДО, ЧАЈНИЧЕ, НОВО ГОРАЖДЕ, ГОРАЖДЕ, ФОЧА, ФОЧА/УСТИКОЛИНА, КАЛИНОВИК, ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, ПАЛЕ/ПРАЧА И РОГАТИЦА, ДА УЗМУ УЧЕШЋЕ НА ОВОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ.

Организатор сноси трошкове превоза учесника изложбе.

За додатне информације: Општина Рогатица 058/415-406.