Одржана прва читалачка смотра у Рудом

Успјешно завршена Прва читалачка смотра у организацији ЈУ Народне библиотеке „Просвјета“ Рудо.

citaoci1

У овој смотри учествовало је више од педесеторо дјеце из двије школе са подручја Општине Рудо. На завршној манифестацији, која  је одржана 12.06.2019. године у просторијама Дома културе, додјељене су захвалнице, поклони и награде учесницима, сарадницима и волонтерима. Посјетиоци су могли да виде изложбу радова насталих у оквиру радионица спроведених са дјецом основношколског узраста: „Моје име глагољицом“, „Ја, ми, други“, „Књига у кутији за ципеле“, “ Причам ти причу“, „Како изгледају књижевни јунаци“, и кутак са радовима корисника дневног боравка за дјецу и младе са сметњама у развоју, али и да послушају интерпретације пјесмица из лектире у оквиру програма за Читалачку значку.

biblioteka1

Библиотека је постала богатија за 43 читалачка дневника, али и за скоро педесет нових пријатеља писане ријечи. Циљ ове манифестације био је да дјеци представимо књижевност на другачије начине, али и да подстакнемо оне три најважније вјештине које они посједују, а са зрелошћу их некако губе и потискују – игра, хумор и машта.

Овом манифестацијом организатори су показали да Земља чуда заиста постоји, ако ми то желимо.

biblioteka

Испуњени утисцима и са надом да ће се бар код ових учесника задржати љубав према књижевности, организатори нестрпљиво очекују сљедећу годину и нову читалачку смотру. До тада, треба да, како каже Јохан Хојзинга, обучемо душу дјетета као чаробну кошуљу и мудрост дјетета претпоставимо мудрости човјековој. Библиотека је посебну захвалност у организацији и спровођењу ове активности исказала ЈУ Центру за социјални рад „Рудо“, чији су корисници (из Центра за дневни боравак дјеце и младих са сметњама у развоју) неуморно и предано са волонтерима из Савјета младих Рудо, који су радили на припреми и изради поклона које су добили сви учесници, као и ОШ „Бошко Буха“ и ОШ „Рудо“.

Награђени учесници и њихови читалачки дневници у двије категорије – најбољи написани читалачки дневник и најбоље илустровани читалачки дневник:

citaoci

Други разред: значку Јован Јовановић Змај добила је Олгица Станишић, а титулу најбољег илустратора понио је Јован Ћировић
Трећи разред: значку Бранко Ћопић добила је Ања Церовић, а титулу најбољег илустратора понијела је Тијана Бојанић
Четврти разред: значку Десанка Максимовић добила је Марија Чолаковић, а титулу најбољег илустратора понијела је Ана Јеличић
Пети разред: значку Драган Лукић добио је Андреј Лазовић, а титулу најбољег илустратора понијела је Жељана Стикић
Шести разред: значку Александар Вучо добила је Амила Омерагић, а титулу најбољег илустратора понио је Дарко Газдић
Седми разред: значку Добрица Ерић добио је Александар Ћуповић
Осми разред: значку Вук Стефановић Караџић добила је Анђела Стикић, а титулу најбољег илустратора понио је Филип Симић
Девети разред: значку Иво Андрић добио је Милош Перишић

Титулу – најбољи рецитатор – понијели су Нина Мијушковић и Андреј Јањић

Пренијето са фб странице ЈУ Народна бибилиотека „Просвјета“ Рудо