Завршене Петровданске свечаности 2019

petr 6

У Рудом су завршене „Петровданске свечаности 2019“. Током пет дана, колико су трајале свечаности, грађани Рудог су имали прилику да присуствују културно-спортским садржајима који су били разноврсни. Манифестација је отворена наступом Књижевног клуба „Јован Дучић“ из Бијељине. Велику пажњу наредног дана привукла је изложба слика и предмета, поставка музеја жртава геноцида из Београда „Белези великих злочина“, као и промоција књиге Предрага Остојића „Злочини у Старом Броду код Вишеграда 1942.“.Занимљиво предавање и презентацију на тему „Историја и култура Рудог“ грађанима су приредили чланови Савјета младих Рудо а у великој сали Дома културе одиграна је позоришна представа „Страшна прича о малој Милени 2“ коју је приредила и одиграла Драмска секција „Просвјета“ из Рудог.

petr 7

Током свечаности промовисана је и књига наше суграђанке Марине Ступић под називом „Штампане Србуље чувари културне баштине“, док је у сриједу 10. јула на Тргу слободе у Рудом одржан музичко-забавни програм на којем је наступио бенд Луке Новосела из Источног Сарајева.

petr 4

Изабран је и најљепши славски колач у оквиру такмичења које су приредили Удружење жена „Ева“ из Рудог уз сарадњу са „Колом српских сестара“ и Црквеном општином Рудо, а додјељене су и награде за најљепши балкон и двориште у Рудом.
Као и ранијих година највећу пажњу привукла је осма Међународна смотра фолклора на којој је учествовало десет културно умјетничких друштава из Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске, а чији је домаћин било Културно умјетничко друштво „Просвјета“ Рудо.

pet 5

У оквиру спортског садржаја одржан је турнир у одбојци на плажи. У мјешовитој конкуренцији прво мјесто освојила је екипа Фаворит, друго Плави док је треће мјесто припало екипи Лучијано.

На турниру у шаху такмичило се 6 учесника од којих су најбољи били Дрчелић Сретен, који је освојио прво мјесто, Небојша Остојић који је био други и Комарица Љубиша који је освојио треће мјесто.

petrovdan

Одигран је и Петровдански турнир у малом фудбалу Рудо 2019. Прво мјесто освојила је екипа „Мокронози“, друго је припало екипи „Пчелари“ а треће ФК „Рудо“.

Учесницима су подјељене пригодне награде.

petr 3