Грађани гласали за уређење града

Кроз форум грађанских инцијатива општине Рудо, грађани су имали прилике гласати за 4. иницијативе: „Садња дрвећа и уређење улаза у град“, „Чишћење путног појаса и уклањање дивљих депонија“, „Безбједност у саобраћају“ и  „Промоција грађанског активизма и природних љепота општине Рудо/кампања „Ја волим Рудо““. Форум за грађанске иницијативе,  формиран је у склопу пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ (РеЛОаД) којег финансира Еуропска унија а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

Форум у Општини Рудо је успостављен 01.07.2019. Рјешењем Начелника у којој су представници:  Општинске управе, ЈУ Центар за културно-просвјетне дјелатности „Просвјета“, Одборник СО, ЈУ за туризам и спорт Рудо, СРД „Језеро“, Центар за социјални рад Рудо, ОШ Рудо, ОШ „Бошко Буха“, ЈУ „Информативни центар“ Рудо, ЈУ Народна бибилотека „Просвјета Рудо“, Средњошколски центар Рудо, именовани као чланови форума на период од годину дана.

Форум је одржао укупно 2 састанка 03.07., 10.07.2019. на којима  су дефинисани приоритети у локалним заједницама, те идентификоване грађанских иницијативе која ће адресирати препознате изазове.

Гласање о иницијативама  је извршено у периоду од 13.08. до 29.08.2019. те како би се осигурало да што више грађана има прилику да се изјасни о понуђеним иницијативама, грађанима је понуђено више начина гласања и то:

  • Гласање путем онлине анкете;
  • Гласање у шалтер сали Општине
  • Организовање уличне акције за гласање на тргу Општине Рудо 22.08.2019.

Грађани су више пута информирани о активности и могућности гласања путем wеб странице општине Рудо, путем ФБ странице општине Рудо, Путем ФБ страница МЗ Рудо, Старо Рудо, Миоче, Штрпца и Стргачина и путем ФБ странице Друштвеног центра Рудо

Током предвиђеног периода за гласања, укупно је 762  грађана гласало за једну од понуђених иницијатива. Пресјек гласања изгледа овако:

  1. Садња дрвећа и уређење улаза у град – 390 гласова
  2. Чишћење путног појаса и уклањање дивљих депонија; 38
  3. Безбједност у саобраћају -25 гласова
  4. Промоција грађанског активизма и природних љепота општине Рудо/кампања „Ја волим Рудо“-309

Највећи број гласова освојила је иницијатива „Садња дрвећа и уређење улаза у град“.

УНДП ће кроз РеЛОаД пројекат, кроз који се и спроводи иницијатива у наредном периоду ангажовати једну НВО са простора општине Рудо која ће у сарадњи са општином Рудо радити на рализацији прворангиране иницијативе.