Библиотека на отвореном

ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ Рудо узела је учешће на овогодишњем „Руђанском јесењем сабору“, који сваке године организује Удружење жена „Ева“ из Рудог.

Овом приликом заједно са суграђаним библиотека је прославила 109. рођендан. На штанду библиотеке суграђани су могли видјети књиге о Рудом и књиге које су написали Руђани, могли су се упознати са издавачком дјелатношћу библиотеке, освјежити дан неком лијепом мишљу из корпе „Цитат дана“, погледати неке од старих фотографија из руђанског живота, провјерити своје знање о Рудом у кратком квизу, или једноставно само постати нови „књишки мољци“.

Циљ ове акције је био да се привуче што више људи библиотеци приближивши им дјелатност и рад библиотекара. Недавно обрађене и рестаурисане најстарије књиге у библиотеци заузеле су своје посебно мјесто на штанду, као и посебна издања књижевника из Рудог.

Поред овога библиотека је представила и стране ауторе који су писали о Рудом у својим путописима: Евлија Челебија, Ћамил Сијарић, Милена Прајндлсбергер-Мразовић, Александар Гиљфердинг.

Такође, за ову прилику припремљени су били и краћи квиз са питањима из историје Рудог и руђанског живота. Посјетиоци су могли да провјере колико су упознати са неким важним датумима и догађајима из прошлости нашег града, али и да науче нешто ново и самим тим добију једну нову перспективу у сагледавању савременог живота у руђанској општини. Централно мјесто заузеле су и старе фотографије које се чувају у фото-документационој архиви библиотеке.