Планинари из Рудог у посјети Варешу

У склопу пројекта „Иди и види“ подржаног кроз пројекат ПРО-Будућност, наши планинари, и мали и велики, посјетили су општину Вареш.

vares 4

Прва посјета реализована је 03.10.2019. године и подразумијевала је туристички обилазак града и ближе околине у пратњи туристичког водича. Обилазак града провели смо уживајући у многим легендама и причама везаним за стари камени мост, вили настањеној на планини Звијезда, споменику рудару који се налази на улазу у град, римским мозаицима, неолитским артефактима, аустроугарским индустријским подухватима, првим пабовима, базенима, првој кино сали у БиХ, тунелу на путу Вареш-Олово, који је заправо пећина, заштићени природни резерват слијепих мишева. Поред овога, у повратку из Вареша, обишли смо и Пионирску долину у Сарајеву.

vares 2

Друга посјета реализована је 09-10.11.2019, и подразумијевала је дружење планинара из Вишеграда и Рудог са планинарима из Вареша, успон до планинарског дома “Јаворје”, гдје смо били смјештени и успон на врх планине Перун – Карасовина 1472 мнв.

vares 1

Поред овога планинари су обишли и село Оћевију, тачније ковачију “Јозељић”. Оћевија је посљедње мјесто у Европи и свијету гдје се задржао традиционални, прединдустријски начин ковања жељеза. У овим ковачницама жељезо се обрађује на средњовјековни начин, искључиво помоћу водене снаге.

vares 3

Читав овај пројекат, у склопу којег су реализоване различите активности, радионице, планинарење, дружење, упознавање са културно-историјским споменицима, традицијом, биле су у сврху превазилажења физичких и духовних граница створених вјештачким путем, а затим и превенцију и спрјечавање насиља, развијање позитивних облика понашања, који подразумијевају поштовање, толеранцију, љубав према другима и друкчијима, односно, једноставно, љубав према човјеку.

vares 0