Почела садња дрвећа и уређење улаза у град

Крајем октобра започета је акција замјене старих стабала у улици В.К. Петровића. Акција се спроводи у склопу пројекта “Садња дрвећа и уређење улаза у град”.

Позиву на акцију одазвао се велики број дјеце, грађана и представника институција са простора општине Рудо.

sadnja drveca 3

Током акције засађено је 9 кестенова од стране малишана из Играонице „Невен“, Еколошке секције виших разреда ОШ Рудо, Еколошке секције нижих разреда ОШ Рудо, корисника Центра за дневно збрињавање дјеце и младих ЦСР Рудо, те представника ЈУ за туризам и спорт Рудо, Општине Рудо, Добровољног ватрогасног друштва Рудо, ТВ Рудо, ОС Рудо, УЖ „Ева“, МЗ Рудо, ЦКПД „Просвјета“ Рудо, ЈУ Народне Библиотеке „Просвјета“ Рудо, Борачке организације Рудо, Удружења пензионера, ЦОД Луне, Удружења четворо и више дјеце Рудо као и грађана општине Рудо.

sadnja drveca 2

У наставку акције још 11 институција, удружења и група грађана имаће прилике да симболично засаде „своје дрво“, о којем ће се наставити старати и након акције.

Акција је спроведена уз стручан надзор инжењера расадника „Прунус“ д.o.o, Какањ који су испоручили саднице дрвећа.

sadnja drveca 1

Пројектом је планирано поткресивање и одстрањивање дотрајалих стабала. Садња још 11 кестенова у центру града. Замјена старих и постављање нових клупа и канти за смеће. Постављање инсталације “Волим Рудо”, рама за сликање, шаха на отвореном. Едукација дјеце у ОШ, уређење спомен плоче на уласку у Рудо, постављање клупа на Орфици. Садња жалосних врба и озељенивање 5 зелених површина, травом, зимзеленим дрвећем, у центру града,  као и еколошке акције чишћења града.

Кроз пројекат ће уклоњена стабла бити испоручена социјално угроженим породицама као огревни материјал. На овај начин биће подржане 4 социјално угроженe породицe према препорукама Центра за социјални рад Рудо.

sadnja drveca

Пројекат “Садња дрвећа и уређење улаза у град” је подржана у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, којег финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених народа у Босни и Херцеговини, уз суфинансирање Општине Рудо. Имплементација пројекта је повјерена од стране УНДП, Центру за одговорну демократију ЦОД Луни. Иницијатива за његову реализацију препозната је од стране грађана општине Рудо на  Форуму за грађанске иницијативе. Након чега је било гласање о иницијативама у периоду од 13.08. до 29.08.2019. године.

Пројекат ће допринијети унапређењу парковско-еколошке инфраструктуре, за квалитетније садржаје становика општине Рудо.