Санацијом трибина на стадиону у Рудом улазимо у завршну фазу пројекта мјесне заједнице

На спортском стадиону “Митар Мићо Мандић“ у Рудом окончани су радови на санацији трибина.

Трибине су услед старости од преко пола вијека, изложености спољним утицајима и временским условима биле у великој мјери нагрижене, док су бочни зидови постали нестабилни.

tribine

Кроз донацију која је одобрен од стране УНДП кроз пројекат „Јачање улоге МЗ у БиХ“ извршена је санација како би се обезбједили бољи услови за спорт, који се налажу спортским објектима.

Са овим пројектом улази се у финиш прве фазе пројекта „Јачање улоге МЗ у БиХ“, у којем  општина Рудо учествовује од 2016. године заједно са још 23 општине и града у БиХ. Током три протекле године колико је трајао пројекат у општини Рудо реализовано је више пројеката у 5 мјесних заједница. Сваки од пројеката одабран је на форумима грађана, на којем су грађани имали прилике предлагати пројекте и гласати за приоритете те тим одредити шта ће бити подржано кроз пројекте.

Уз активан ангажман представника мјесних заједница Рудо, Старо Рудо, Миоче, Стргачина и Штрпци и  уз активно учешће грађана реализовани су следећи приоритети:

btr

Асфалтиране двије дионице пута у Старом Рудом, асфалтирана дионица пута у Стргачини и додатно дограђен објекат за кампа у Стргачини, Асфалтирана дионица пута у МЗ Миоче и постављена расвјета у Устибру и Јелићима, Изграђено дјечије игралишта у Мјесној заједници Рудо, отворен Друштвени центра Рудо који је уједно и простор МЗ Рудо, извршена набавка ултразвучног апарата за Дом здравља Рудо, извршена санација трибина на градском стадијону “Митар Мићо Мандић“ док је у мјесној заједници Шртпци ограђен спортско/школски терена, реновирана омладинска сала као и простора за младе.

staro rudo asfalt

Кроз пројекте невладиних организација, који су такођер подржани од стране УНДП одржана је обука за шивење за жене у Рудом, опремљена дјечија играоница у Миочу, обиљежена стаза у Старом Рудом и подржан камп у Стргачини.

Поред наведених пројеката, 5 мјесних заједница добило је информатичку опрему која укључује компјутер, мултифункционални штампач, скенер, таблет, пројектор и платно како би, МЗ могла пружати боље услуге својим грађанима. Један сет опреме уступљен је и ОШ Рудо ради успоствљања мултимедијелне учионице. Набављен је намјештај за Друштвени центар/МЗ Рудо.

put borenovici

Укупна вриједност свих пројеката који су реализовани Рудом током три године укључујући и  донације у виду опреме износи преко 410.000 КМ. Средства су осигурана од влада Швицарске и Шведске, Министарства локалне управе и самоуправе и општине Рудо који су учествовали кроз суфинансирање пројеката.

Пројектом су ојачани капацитети представника МЗ кроз сетове обука (управљање пројектним циклусом, рад на рачунару, лобирање, заговарање и др.) за представнике пројектних МЗ.

Пројекат је показао да и грађани могу активно учествовати и доприносити развоју своје мјесне заједнице.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, којем се општина Рудо придружила 2016. године, заједнички је пројекат Владе Швајцарске и Владе Шведске, а УНДП га у БиХ реализује од 2015. године.

UZV aparat 1