Завршени деветнаести „Видаковићеви дани културе Рудо 2019“

Традиционалном вечери фолклора на којој су учествовали фолклорци културно- умјетничких друштава из Угљевика, Нове Вароши и Сјенице и Рудог свечано су завршени „Видаковићеви дани културе Рудо 2019“.

На Свечаној академији гости су били глумица Мина Лазаревић која је извела дијелове монодраме „Суштина по Мирјани“ и поезију Милоша Видаковића и књижевник Драган Хамовић који је говорио бесједу о Милошу Видаковићу и избор из своје поезије.

kultura

Хор „Св. Кнез Лазар“ извео је потпури хорских композиција из свог репертоара, а вокална солисткиња Тања Милановић је отпјевала пјесме: „Суза Косова“ и „Вила са Кошара“. На академији је учествовао виртоуз и мајстор фруле Драшко Спасојевић.

Проглашени су побједници Осмог међународног пјесничког конкурса „Милош Видаковић 2019“. Првонаграђена је пјесма „Млада Гојковица“ Љубише Красића из Прокупља, друго мјесто „Заљубљеност“ Драгана Попа Драгана из Кикинде а треће мјесто „Записи из књиге (не)рођених“ Невене Милосављевић из Звечана.

У оквиру манифестације промовисане су књиге: „Сова у шуми снова“ Драгана М. Папоњка“,  „Дроздање“ поетесе Милане Ступић, „Пјесме из срца и душе“ Деспота Ћировића те „Роман о Сарајеву“ Саше Кнежевића.

vidakovic

На књижевној вечери своју поезију представили су књижевници Слободан Ристовић из Ужица и Горан Врачар из Источног Сарајева.

Традиционалну изложбу слика Завичајних аутора отворио је ликовни критичар и сликар Радомир Рашо Јагодић.

Током манифестације су изведене позоришне представе: монодрама о Дијани Будисављевић „Пу спас за све нас“ у извођењу глумице Јелене Пузић из Београда и позоришна представа „Балкански шпијун“ у извођењу драмске секције „Просвјета“ из Рудог.

 Манифестацију је подржало Министраство  просвјете и културе Републике Српске, Општина Рудо,  Српско културно просвјетно друштво „ПРОСВЈЕТА“ ОО Рудо. Медиски покровитељи ТВ Рудо, ТВ КОРАН Прибој и БН Телевизија.