Сајам домаћих производа Рудо 2020

Међународни Сајам домаћих производа у Рудом, постао је већ спој традиције и гостопримства која се из године у годинуодржава.

Током три данаСајма, врата Спортске дворане у Рудом била су отворена за многобројне излагаче и посјетиоце који су уживали у домаћим производима и рукотворинама.

Своје производе представило је више од 100 излагачаизСрбије, ЦрнеГоре и БиХ.

rudo_620x0

И ове године, дио сајма је био посвећен и младима. Средње школе из Рудог, Прибоја, Рогатице и Горажда, представиле су своје школе, као и достигнућа ученика у разним занимањима, областима и кроз секције.

На конкурсу основних школа, такмичили су се ученици нижих и виших разреда основних школаОШ „Рудо“ Рудо, ОШ „Бошко Буха“ Штрпци, ОШ „Вук Караџић“ Вишеград, ОШ „Свети Сава“ Рогатица, ОШ „Фахрудин Фахро Башчелија“ Горажде и ОШ „Свети Сава“ Фоча.

У оквиру конкурса додељене су награде:

По оцјени жирија награде за ниже разреде отишле су ОШ “ВукКараџић” Вишеград, док је за више разреде награду освојила ОШ “Свети Сава” Рогатица. По оцјени ораганизатора сајма у категорији нижих разреда награда је додјељена ОШ “Фахрудин Фахро Башчелија” Горажде, а у категорији виших разреда награда је додјељена ОШ “Свети Сава” Фоча. По оцјени посјетилаца најбољи радови у категорији нижих разреда били су радови ОШ “Рудо” Рудо а  у категорији виших разреда радови ОШ “Бошко уха” Штрпци.

m_saj 2

Од стране жена из Мјесних заједница Штрпци, Миоче и Рудо припремљен jе велики bрој различитих врста ситних колачића за такмичење за „Најколачић“. За ову награду гласали су посјетиоци сајма. Прво мјесто освојио је колач Исидоре Новаковић,друго мјесто колач Разуменке Митровић, треће мјесто колач Мирјане Шимшић,  четврто мјесто колач Душанке Пантовић, а пето мјесто колач Бранке Бандовић.

Ове године проширили смо такмичарски дио Сајма са представљањем домаћих ракија и оцјеном њиховог квалитета.

Златну медаљу за шљиву освојио је Миланко Арсић из Бјелог Брда,.

Златну медаљу за јабуковачу освојио је Миливоје Вајић из Јелића и

Златну медаљу за специјалне ракије освојио је Подрум Симић из Бајине Баште.

Поред такмичења за најбољу ракију, као новитет сајма, посјетиоци су још могли присуствовати и кулинарској радионици наше суграђанке Исидоре Новаковић, која је демонстрирала своје умјеће припреме слатких и скланих јела.

За Најљепши штанд сајма проглашен је штанд „Пољопривредног газдинства Влачић“ из Требиња.

m_saj 3

Од четири мјесне заједнице које су учествовале на сајму, за Најштанд мјесних заједница проглашен је штанд МЗ Миоче.

Ове године посјетиоци и излагачи сајма имали су прилику уживати у модној ревији на којој су били представљени Етно модели ЕВРОЖЕНА, модели УЖ „ЕВА“ Рудо из радионице Удружења и модели модне куће „КОНСТАНТИН“, а које су носили средњошколци из Рудог.

Сајам су подржали спонзори којима су додјељене плакете. Уручене су и награде највјернијим купцима који су куповином производа на сајму стекли право учешћа у наградној игри. Награде су обезбјеђене од стране  излагача сајма.

Сајам домаћих производа, организује Јавна установа за туризам и спорт Рудо уз финансијску подршку Општине Рудо, донаторa, спонзора, са невладиним организацијама и предузетницима.m_saj 1

Регионалну манифестацију Сајам домаћих производа-Рудо 2020, подржава Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у југоисточној Европи у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ) у оквиру пројекта „Диверсификација економских активности у руралним подручјима југоисточне Европе: Развој ланца вредности и подизање капацитета”