Извршена примопредаја дијела војне локације складишта ОС БиХ „Цар Душан“ у Рудом

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић присуствовао је предаји дијела неперспективне војне локације, која је одржана 28. маја 2020. године, у складишту муниције и минско-експлозивних средстава ОС БиХ „Цар Душан“ у Рудом.
Ministarsto odbrane
Примопредаја дијела локације одржана је у складу са Споразумом о основним принципима за рјешавање питања непокретне и покретне имовине која ће и даље служити за потребе одбране, који су 2007. године потписали Министарство одбране Босне и Херцеговине и владе ентитета (Федерације БиХ и Републике Српске).
IMG-76de
На основу овог споразума, Републичка дирекција за обнову и изградњу Републике Српске је поднијела захтјев за примопредају дијела неперспективне локације складишта Оружаних снага БиХ, у циљу остваривања обостраног интереса за даљње кориштење ове локације.
Замјеник министра Околић се овом приликом интересирао и за стање на локацији, уређености мјеста и складишних простора, те питањима која се односе на тренутне активности у процесу уништавања неперспективног наоружања.
IMG-4-V
Током активности у Рудом, замјеник министра Околић састао се и са начелником општине Ратом Рајаком.
Приликом предаје објеката замјеник министра Околић је истакао да је процес након 5 година приведен крају, да објекти који су представљали баласт могу припасти општини на располагање.
Начелник општине Рудо, истакао је да ови објекти могу бити значајни као развојни потенцијал за општину за потенцијалне инвеститоре. Како би овај поступак био изведен, општина Рудо је уложила средства да се осигура приступна саобраћајница, приликом које је изграђен мост и постављена ограда.
Локација „Цар Душан“ у Рудом, са аспекта њеног даљњег кориштења, проглашена је неперспективном војном локацијом.
Преузето са сајта Министарства одбране БиХ