Забрањено организовање матурских вечери у основним и средњим школама у Српској

Републички штаб за ванредне ситуације донио је јучер закључак о забрани организовања матурских вечери у основним и средњим школама у Републици Српској, планираних за мај и јуни 2020. године због појаве болести изазване новим вирусом корона, односно због опасности за здравље ученика и наставника.

За реализацију овог закључка, који ступа на снагу даном доношења, задужене су основне и средње школе у Републици Српској.

На јучерашњој сједници Владе Републике Српске донесене су двије наредбе о измјенама школског календара у основним и средњим школама у Републици Српској, а које се односе на завршетак школске 2019/2020. године.

Према утврђеним измјенама, у основним школама настава у другом полугодишту завршава се 12. јуна а за ученике завршног разреда основне школе 29. маја 2020. године.

Настава у другом полугодишту за ученике IV разреда гимназија и вјерских школа те за ученике III разреда трогодишњег и IV разреда четворогодишњег образовања у средњим стручним и техничким школама завршава се 20. маја, за ученике I, II и III разреда гимназија и вјерских школа те за ученике I и II разреда трогодишњег и I, II и III разреда четворогодишњег образовања у средњим стручним и техничким школама настава се завршава 17. јуна 2020. године.

Настава за ученике IV разреда умјетничких школа завршава се 27. маја а  за ученике I, II и III разреда умјетничких школа 10. јуна 2020. године.

За спровођење ових наредби одговорни су директори основних и средњих школа у Републици Српској.

Тренутно је актуелна пријава за бесплатно тестирање на вирус корона ученика основних и средњих школа, држављана Републике Српске, који се школују у иностранству а која је доступна на страници Министарства просвјете и културе.