Четири случаја корона вируса у Рудом

Данас је одржан хитан састанак Општинског штаба за ванредне ситуације, на којем је разматрана тренутна ситуација због појаве првих случајева заражених од вируса корона на простору општине Рудо, али и због обиљежавања предстојећег празника Петровдана.

Од надлежног Дома здравља „Др Стојана и Љубица“ достављена је информација да је након извршеног тестирања, код четири особе потврђено присуство вируса корона.

У складу са мјерама које су прописане и које се примјењују у ситуацији када је идентификована појава вируса корона, све особе су послате на кућно лијечење, а блиски контакти заражених су стављени у кућну изолацију у трајању од  14 дана.

Општински штаб за ванредне ситуација апелује на грађане да схвате озбиљно ситуацију и да се придржавају прописаних мјера:

  • Обавезно ношење заштитне маске у затвореном простору, уз препоруку да се маска у мањим групама носи и на отвореном;
  • Обавезна дезинфекција руку;
  • Да се обавезно одржава физичка дистанца од најмање 2 метра у затвореном простору;
  • Сва јавна окупљања свести на што мањи број лица (одлазак на купалишта, спортске активности, вјерски обреди и догађаји, излети и др. друштвена дешавања)

Општински штаб апелује на заједнице етажних власника, предузетнике и правна лица да у складу са важећим прописаним мјерама изврше дезинфекцију просторија и поставе дезинфекционе баријере на улазу у објекат.

Напомињемо, да су у складу са важећим мјерама, предузетници и правна лица у обавези да поштују прописано радно вријеме, да осигурају поштовање наложених мјера у вези сузбијања ширења COVID-19, као и да у објекту не борави више лица од броја који је јавно истакнут на улазу.

Надлежна полицијска станица и инспекцијске службе ће појачано вршити контролу примјене прописаних мјера и санкционисати оне који исте не поштују.