Почео са реализацијом Каритасов пројекат „Социо-економска подршка и одрживост локалног становништва Горње-дринске регије”

Почетком 2019. године Општина Рудо и Каритас Швајцарске, започели су имплементацију пројекта СЕЛЛС “Социо економска подршка и одрживост локалног становништва Горње-дринске регије”.

Пројекат има за циљ подржати појединце и породице, локална удружења и мале бизнисе који имају идеју на који начин увећати властито приходовање, а спадају у категорију незапослених, запослених са недовољним примањима и друге категорије становништва у неповољном економском и социјалном положају.

Пројекат се реализује на простору 7 општина Горње-дринске регије: Рудо, Чајниче, Фоча ФБиХ, Фоча РС, Ново Горажде, Вишеград и Пале ФБиХ.

У оквиру пројекта почетком фебруара 2020. године расписан је предпозив за учешће у пројекту. Након окончаног предпозива, због ЦОВИД-19 и цјелокупне ситуације, успорено је редовно одвијање предвиђених активности на терену.

Сви апликанти по Предпозиву Каритаса Швајцарске, у овом моменту позивају се на учешће у радионицама које се одржавају по мјесним заједницама.

Циљ радионица, које се одржавају по мјесним заједницама, је упознавање апликаната са финалном апликацијом на Позив, те правилним и детаљним попуњавањем исте, обзиром да ће апликација бити предметом оцјене Комисије и од тога ће зависити даље учешће апликаната у пројектним активностима.

За појединачне кориснике који прођу предвиђене тренинге, и чије апликације буду позитивно оцјењене, осигурана је финансијска подршка у износу до 5,000 КМ, кроз период од наредне 4 године.

Удружења, задруге, или други облици заједничког пословања могу бити подржани износом до 15,000 КМ, кроз исти период.

Будући грантови ће бити финансирани од стране Каритаса Швајцарске у износу од 40%, општине 40% и самих корисника до 20%

Реализација радионица је у складу са свим хигијенско-епидемиолошким препорукама и броји највише 10 учесника по групи, а врше их представници организације “МОСТ” из Вишеграда.