Обиљежено 28 година од страдања припадника ВРС код тунела Бродари

У сриједу 09.09.2020. године уз парастос и полагање цвијећа на Спомен-обиљежје код тунела „Бродари“, обиљежено је тачно 28 година од страдања седам бораца Војске Републике Српске и двије медицинске раднице у овом тунелу.

Прије тачно 28 година на овом мјесту су страдале медицинска сестра Љубица Кастратовић, заједно са докторком Стојаном Јојовић, које су тог дана кренуле да пруже помоћ рањеним борцима. На видно санитетско возило у којима су се налазиле докторка и медицинска сестра пуцано је од стране припадника тзв Армије БиХ.

Породица је тек након два мјесеца од њихове погибије преузела њихове посмртне остатке.

Пуних 8 дана девет припадника ВРС из Вишеграда и Рудог боравило је у тунелу, а само два су успјела преживјети.

Скупу су присуствовали и представници Борачке организације из Вишеграда и Рудог те чланови породице погинулих припадника ВРС у тунелу Бродар код Вишеграда.

Предсједник Борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је да је убиство два медицинска радника у санитету нељудски чин и да је за то дјело главнокомандујући ослобођен.

„Ми морамо праштати, али не смијемо заборавити. Требамо млађима пренијети све што се дешавало“, додао је Радовић.

Татјана Маринковић, кћерка страдале медицинске сестре Љубице Кастратовић, рекла је да су погинули и момци од 25 и 26 година и да никад нико за то није одговарао.

„Драго ми је да они нису заборављени, а ми нећемо никад заборавити. Док смо живи долазићемо и памтити“, истакла је Маринковићева.

Један од преживјелих учесника Жарко Токовић рекао је да је било ужасно и да жив човјек не може замислити да може да издржи без хране и воде.

„Никад нисмо губили наду да ћемо живи изаћи, једино нас је то држало у животу“, нагласио је Токовић.

Сестра погинулог борца Новака Арсића, Новка Савић рекла је да је њен брат погинуо са 26 година и да јој је тешко било шта рећи о томе.

Обиљежавању 28 година од страдања, осим породица погинулих бораца, присуствовали су и чланови општинских борачких организација Вишеград и Рудо.