Обуставља се настава у школама

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је јуче у Бањалуци 60. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

Настава у основним и средњим школама у Републици Српској се обуставља од данас до 1. новембра ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења вируса корона.

Наставни процес ће се у том периоду одвијати онлајн.

Министарка Наталија Тривић је појаснила да је настава обустављена у основним и средњим школама на седам дана имајући у виду да је циљна популација између 30 и 50 година доб у којој су родитељи дјеце.

„Епиодемиолошка ситуација у Републици Српској није нимало једноставна, посебно имајући у виду да је сваки други грађанин позитиван на вирус корона у односу на број који су тестирани“, истакла је министер просвјете и културе.Министарка Наталија Тривић је навела да ће Министарство просвјете и културе у идућој седмици заједно са Републичким штабом анализирати комплетну епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и у складу са тим ће се радити даљи план и распоред рада основних и средњих школа у Српској. Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је у периоду од 16. до 22. октобра у Републици Српској значајно погоршана епидемиолошка ситуација.

Министар Шеранић је истакао да је политичким партијама препоручено да не одржавају скупове до 1. новембра, а да правосуђе разматра приоритетне предмете, првенствено који се односе на заштиту здравља становника.

Министар Ален Шеранић је нагласио да ће се за седам дана разматрати епидемиолошка ситуација, те да то не значи да ће се поново наставити суспензија наставе за све, већ ће се ићи на опцију да се уђе у поједину локалну заједницу и организује настава у складу са епидемиолошком ситуацијом у тој заједници.

Министар здравља и социјалне заштите је навео да је на сједници Штаба разматрана ситуација и у вези наставе на факултетима и за сада је став да се наставља са високим образовањем онако како је и до сада извођено.

„Процијенићемо све за седам дана и гледаћемо да што прије враћамо одређене мјере како би смо што више установили сам наставни процес било да се ради о основном, средњем или високом образовању“, појаснио је министар Шеранић.

Према ријечима министра Шеранића, број зараженх на дневном нивоу је 173 на 100.000 становника и сврстава Републику Српску у средину Европе, док најгоре индикаторе имају Белгија и Чешка.

Када је ријеч о старосној доби, министер Ален Шеранић је рекао да предњаче они од 30 до 49 година, од 50 до 64 године , те од 20 до 29 година.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић је додао да се стопа смртности није значајно мијењала, али ти подаци касне у односу на број заражених.

Стопа смртности је 1,66 и није се значајније мијењала у односу на ранији период, а очекује се да ће бити погоршана с обзирома на број хоспитализованих лица, рекао је министер Шеранић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је Републички штаб за ванредне ситуације усвојио измјене закључка, којим се дефинише да је рад свих угоститељских објеката ограничен од 6.00 до 22.00 часа у периоду наредних седам дана.

Министарка Гашић је рекла да ће бити одређене помоћи Владе Републике Српске угоститељима и хотелијерима, осим онима које су је већ добили, те поручила да више не смије доћи до затварања привредних субјеката у Републици Српској.

Министарка Сузана Гашић је додала да ће потом поново проћењивати ситуацију, те да се заједнички превентивно може дјеловати на даље ширење вируса у заједници и апеловала да се грађани Републике Српске придржавају свих епидемиолошких мјера и одгорно понашају.

Сједници Републичког штаба за ванредне ситуације присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.