Свечано отворен 19. Фестивал омладинског позоришта РС

Синоћ је у Рудом са представом „Женско срце у шињелу“, званично отворен 19. Фестивал омладинског позоришта Републике Српске.

Овогодишњи домаћини фестивала, руђанска публика и гости фестивала, имали су ријетку прилику уживати у представи која је рађена по тексту и у режији Мирјане Карановић, а коју су синоћ бриљантно извеле глумице Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић, Театра Славија и ЦЗК „Влада Дивљан“ из Београда.

122061144_10214293977982919_7666593432386039218_n

Представа која говори о женама, српским хероинама у Првом свјетском рату – Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Флори Сендс, јединој Британки са чином капетана у српској војсци, и Надежди Петровић, најзначајнијој српској сликарки 20. вијека, која је напустила лагодан живот у Паризу и вратила се у зараћену Србију да помогне свом народу, гледаоце је одвела у прошлост и подсјетила на ове три жене, али и друге изузетне жене које су пркосиле времену и улози која им је по рођењу наметнута.

Фестивал позоришта младих Републике Српске одржаваће се од 20. до 25. октобра, а од стране организатора припремљен је богат садржај.

122194427_3321332451236759_980271099270540160_n

У званичној конкуренцији 19. фестивала су представа „Страшна прича о малој Милени“, по тексту и у режији Бојана Бјелића, у извођењу Драмске сцене „Просвјете“ из Рудог, „Неко је украо сунце“, по тексту Мире Станишљев, у режији Божице Остојић, коју изводи Зворничко драмско позориште, те „Ретроспекција“, у режији Валентине Петровић, копродукција Драмског студија „Маске“ и ЈУ Народне библиотеке „Невенка Станисављевић.

Културна сцена „Мале ствари“ из Требиња се такмичи с представом „Обична прича“, у режији Милице Салата и Милане Нинковић, а Градско позориште из Мркоњић Града с представом „Остајте овдје“, по тексту Љиљане Чекић, а у режији Дубравке Николић.

Представе ће оцјењивати стручни жири у саставу: Марко Мирковић, глумац и редитељ, Неда Симић Жерајић, професор српске књижевности и продуцент и Огњен Богдановић, драматург.

Пратећи програм

У пратећем програму Дис позориште младих извешће хит представу „Парадигма“, по тексту и у режији Милана Богдановића. Градско позориште „Моравиште“ Ћуприја у част награђених играће представу „Топ од трешње“, по тексту Ивана Панића, а у режији Владана Цветковића.

На синоћњем отварању Фестивала, публику која је дошла у великом броју да подржи фестивал уз поштовање свих прописаних мјера заштите од корона вируса, поздравили су Новица Богдановић, директор Фестивала и Рато Рајак, Начелник општине Рудо а фестивал је свечано отворен од стране глумице Нине Граховац.

Поред ријечи добродошлице и захвалности што је публика и поред отежаних услова изазваних вирусом корона подржала фестивал, истакнут је и значај фестивала у погледу промоције позоришне умјетности.

Фестивал већ годинама гостује у различитим локалним заједницама, те на тај начин  шири позоришну умјетност и доприноси развоју аматерског позоришта.