Изборна тишина

Централна изборна комисија издала је саопштење у којем се наводи да је у складу са чланом  7.4 став (1) Изборног закона БиХ, у периоду који почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста и траје до њиховог затварања, политичким странкама, коалицијама, листама независних кандидата и незвисним кандидатима и кандидатима на листама припадника националних мањина забрањено учешће у јавним политичким активностима што укључује, али се не ограничава само на сљедеће:

  1. одржавање скупова у циљу изборне кампање;
  2. излагање на бирачком мјесту и у његовој околини било каквих материјала у циљу утицања на бираче;
  3. кориштење домаћих и међународних средстава комуникације с циљем утицаја на бираче;
  4. кориштење мегафона или других разгласних уређаја у циљу утицања на бираче; и
  5. свака активност којом се омета или опструише изборни процес.

Под домаћим и међународним средствима комуникације подразумијевају се средства којима се може испоручити звучни, видео или текстуални садржај. Таква средства обухватају али нису ограничена на радио и телевизијски програм, штампане медије, интернет, СМС поруке или видео-поруке испоручене путем мобилних телефона итд.

У складу са чланом 16.11 став (1) Изборног закона БиХ у току 24 часа прије отварања бирачких мјеста на територији Босне и Херцеговине неће бити никаквог медијског извјештавања о било каквој активности која се односи на политичку и изборну кампању.

Период изборне шутње почиње у суботу, 14.11.2020. године у 07:00 часова и траје до затварања бирачких мјеста, односно до недјеље, 15.11.2020. године до 19:00 часова.