Задругарке „Креативне визије“ у Рудом засадиле шипурак

 

zadruga_sipak 3Ни минус од 5 целзијевих степени није зауставио чланице удружења ЦОД „Луна“ и новосноване задруге „Креативна визија“ да изврше садњу шипурка на површини од 0, 7 хектара, парцели коју су изнајмили од Општине Рудо.

У помоћ колегицама притекле су жене из Опште пољопривредне задруге из Братунца. Кренуле су у 5 ујутро и возиле три и пол сата како би стигле на вријеме помоћи колегицама у садњи шипурка.

Задруга „Креативна визија“ основана је са циљем да се ккономски ојача жене са села!

zadruga_sipak

Да би се све радило на професионалан начин, CARE International (КЕР Интернешнал)  који је подржао оснивање и покретање активности задруге ангажовао је агронома, стручњака за подизање засада, уз чију подршку су жене обавиле садњу.

За наредну годину у плану је већ да се изврши прва прерада сакупљених плодова.   Чланице задруге „Креативна визија“, смјештене у Штрпцима, у општини Рудо, показале су како се вриједним радом кроз социјално предузеће, може остварити њихов циљ – економски ојачати жене са села.

Производи вриједних задругарки се могу наћи у више градова.Чланице задруге „Креативна визија“, до оснивања задруге своје производе од малине пласирале су се преко Пољопривре задруге – ПЗ Увац Рудо, и налазе се на продајним мјестима у Меркатору (Сарајево и Бања Лука), продавници ПЗ Увац Рудо, неколико локала и продавница, и ту се појављују као производи ПЗ Увац Рудо.  Остале производе пласирају преко НВО Луна у 2 етно ресторана, Вишеградске куће, личним контактом и на сајмовима.

zadruga_sipak 1

Стратегије је да се произведе с властитом радном снагом и сировином те тако оствари цјеновна конкурентност на тржишту. Ове вриједне жене производе сокове, матични сок, слатке намазе и слатка од ароније, купине, шљиве, дуње, руже, борових иглица, маслачка, као и низ других производа. Жене у БиХ се могу, својим радом изборити за своју егзистенцију!

ОПЗ “Креативна визија“ је задруга основана током 2020 у склопу пројекта “Унапређење социјалних услуга кроз јачање НВО у БИХ“ који финанцијски подржава Аустријска развојна агенција у периоду 2019-2021.   Уз подршку експерата које је ангажовао CARE International (КЕР Интернешнал), ЛУНА је током 2020 основала пољопривредну задругу “Креативна визија“ с локацијом у Штрпцима, општина Рудо с мисијом задруге да економски ојачају жене са села.