Oдржана сједница Форума за безбједност општине Рудо

Дана 02.09.2021.године у малој сали Дома културе Рудо са почетком у 9.00 часова одржана је сједница Форума за безбједност општине Рудо.

На сједницу су разматрана питања која се односе на Епидемиолошко-здраствену ситуација у општини Рудо, заштиту дјеце у саобраћају и општу безбједоносну ситуацију у општини Рудо.

Констатовано да је стање безбједности на подручју општине Рудо на задовољавајућем нивоу а да је примјетно угрожавање безбједности саобраћаја посебно на релацији Бродар-Рудо због учесталих одрона и нелегалног ископавања камених полоча у реону Стрмице. Присутни су такође упознати да је гранични прелаз Увац-мост Царево Поље од недавно постао званични гранични прелаз и да су закључена два међудржавна споразума између БиХ и Србије а који се односе на регулисање режима кретања у пограничном појасу и издавања одговарајућих легитимација лицима која за то буду испуњавала услове, те да се се реализацији истих приступити одмах након оперативних усаглашавања граничних полиција Србије и БиХ.

По питању кретања миграната на подручју општине Рудо констатовано је да је исто значајно смањено а грађани се позивају да уколико примјете њихово кретање да исто пријаве ДГС-у на бројеве телефона 058/633-014 и 058/633-015, на било који гранични прелаз или Полицијској станици Рудо.

Након расправе једногласно је закључено:

  • да  сви присутни у оквиру својих дјелатности апелују на грађане да се вакцинишу против ковида, да се поштују прописане мјере заштите а посебно мјере обавезне дистанце, ношења заштитне маске и јавног окупљања а све у циљу спречавања ширења и сузбијања ковида.
  • да се покрену активности за промјену режима саобраћаја у улици Цара Душана и да се иста заједно са приједлогом за обиљежавање пјешачких прелаза на подручју МЗ Увац прослиједи на Савјет за безбједност саобраћаја који ће исте обрадити и прослиједити на даљу реализацију.
  • да се у наредној седмици по  питању  нелегалног ископавања камених плоча  одржи састанак код Начелника општине коме би присуствовали Командир полицијске станице Рудо, надлежни јавни тужилац, комунални инспектор са циљем усаглашавања активности на решавању овог проблема.