Помен јунацима са Цигле

Помен палим јунацима у Великом рату на Цигли свечано је одржан 29. авуста у присуству представника општина Рудо, Кнић и Чајетина. Присутне су поздравили председник ТУ Јабланица и покретач идеје о изградњи спомен- комплекса на Цигли, Вукомир Божанић, као и начелник општине Рудо – Драгољуб Богдановић и председник општине Чајетина – Милан Стаматовић, а парастос је одржао свештеник Јован Стојковић. У програму су учествовали  завичајни песници и певачке групе из Руда и Чајетине.

Jablanica

Споменик мајору Василију Луковићу и палим борцима у бици на Цигли 1914. године, подигнут је 2014. године на дан њихове погибије, али и на дан витешке одбране стратешког положаја на караули Цигла против многобројнијег непријатеља.

„Недавно је на једној од телевизија историчар Предраг Остојић напокон причао о Горњем дринском фронту, о којем се мање знало, али сами војници који су оставили на овом месту белег своме команданту и све што смо сазнали о њиховом витештву, на неки начин је многе историчаре, као и нас, определило да се више позабавимо тиме шта се дешавало на Цигли  августа 1914. године“, рекао је Вукомир Божанић, координатор и идејни творац пројекта спомен- комплекса на Цигли, који је урадио скулптор Владимир Митровић.

„На овом месту је само за два дана храбро погинуло 37 војника и мајор Луковић Василије из Кнића, сви из 4. Пука српске војске, а са добровољцима преко стотину. Натпис уклесан бајонетом на камену мајора Луковића: – Испунио си дужност према краљу и отаџбини, завидимо ти и поздрављамо породицу – је нешто што би требало учити у војним школама и за мене је више него узвишени јуначки однос војника према свом команданту, свом краљу, отаџбини и народу“, истакао  је начелник општине Рудо,  Драгољуб Богдановић.

Jablanica1

Испред домаћина, општине Чајетина, председник Милан Стаматовић је, поздрављајући све присутне, изразио захвалност што сваке године долазе подржавајући искрене напоре да се од заборава сачувају  ови хероји, јунаци,  који су дали највредније за своју отаџбину – своје животе.

„Ова порука са овог камена и спомен-обележја требало би да буде звезда-водиља свима нама“, нагласио је Стаматовић.

О чојству и јунаштву има се увек још много тога рећи. И у песмама, од епских до савремених, љубав према отаџбини и жртвовање зарад исте, остаје недопричана прича. Тако је и битка на Цигли нашла своје место у стиховима завичајних песника, Вукомира Божанића и Мирјане Ранковић Луковић.

У склопу културно – умјетничког програма наступили су мушка пјевачка група „Просвјета“ Рудо и фрулаш Драшко Спасојевић.

Организатори догађаја су Туристичко удружење Јабланица и општина Чајетина.