Савиндан у Рудом

У организацији јавних установа Центар за културно просвјетну дјелатност „Просвјета“ Рудо и Средњошколски-центар „Рудо“ одржана је Светосавска академија посвећена првом српском архиепископу, просветитељу и утемељивач Српске православне цркве Светом Сави.

На почетку свечане акадамије присутне је поздравио предсједник Скупштине општине Рудо г-дин Добрисав Милинковић, који је том приликом честитао славу свим ученицима и просвјетним радницима општине Рудо, нагласивши да просвјетни радници и њихови ђаци његујући дух светосавља и животно дјело Светог Саве, чувају темеље идентитета српског народа, културе језика, писама, као и његове традиције и обичаја.

„Нека нам успомена на дјела великог српског просветитеља и вриједности које из њих проистичу, а која нам је оставио у наслијеђе, свима буду узор у свакодневом раду и мотивација за даљи развој и стицање нових знања и вјештина, као и путоказ наших међусобних односа и разумјевања у вршењу наших дужности и обавеза“- истакао је у свом даљем обраћању предсједник Скупштине.

У склопу свечаности рецитаторска секција извела је исјечак из живота Светог Саве, а ученици драмске секције игроказ. Ученик Крсто Кузмановић одсвирао је мелодију на саксофону а затим су фолкорци одиграли игре из Шумадије, док је Драшко Спасојевић извео неколико нумера на фрули. На крају академије директор СШЦ „Рудо“ г-дин Татомир Елез уручио је захвалнице и поклоне ученицима који су постигли одличан успјех на крају првог полугодишта.

Поред Светосавске академије, светосавске свечаности уз  ломљење славског колача, уз изношење литија и уз пригодне програме који су припремљени од стране ученика, одржане су у храмовима Српске православне цркве у Рудом и Штрпцима.

Начелник општине Рудо присуствовао је Светосавској прослави у СШЦ Рудо, а замјеник начелника општине Рудо у ОШ „Бошко Буха“ у Штрпцима.

 

savaa

sava1

sav

sa

saava

sava2

sava4
sava