У Рудом обиљежен Дан бораца и Дан БОРС-а

Од стране Општинске борачке организације Рудо обиљежен Трифундан – Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске.

Као и сваке године на овај дан одржани су парастоси погинулим борцима отаџбинског рата 1991-1995. Парастоси су одржани код спомен обиљежја у Рудом и у мјесним заједницама Увац, Мрсово, Бијело Брдо, Штрпци и Мокронози.

На парастосима су били присутни начелник општине Рудо г-дин. Драгољуб Богдановић, замјеник начелника општине Рудо г-дин. Јовица Видаковић и предсједник Скупштине општине Рудо г-дин. Добрисав Милинковић, борци, ратни војни инвалиди, пријатељи и родбина бораца и погинулих бораца у отаџбинском рату.

На служењу парастоса у Рудом присутнима су се обратили отац Василије Цветковић и Момир Радовић предсједник Борачке организације општине Рудо.

У свом обраћању отац Василије је истакао значај обиљежавања овог дана када се сви заједно требамо окупити како би се одала почаст онима који су положили животе за Републику Српску, истичући да је њихово дјело велико и бесмртно, и да на овај начин бранимо њихово дјело од заборава. „Република Српска је подигнута на крвљу страдалника који су својим животима бранили српство, нашу земљу и отаџбину коју смо добили од наших предака.“

Рудо је у одбрамбено-отаџбинском рату изгубило 119 бораца, чија имена не смијемо заборавити.

Предсједник Општинске Борачке организације, Радовић је истакао да је наша људска обавеза да се бар три пута годишње окупимо око споменика како би одали почаст онима који су животе положили за Републику Српску. Он је истакао да ове године прослављамо 30 година од стварања Републике Српске и 30 година од формирања Руђанске бригаде. У свом излагању подсјетио је важност чувања сјећања на страдалнике, а то сјећање се може чувати само тако што ће свако од нас дати свој допринос а посебан допринос би требао бити од школа и историчара. borci (1) borci (2) borci (3)