Вишковић у Рудом: Подршка пословној иницијативи вриједној три милиона евра

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић подјетио је јуче општину Рудо. Током свог излагања рекао је да ће Влада настојати подржати пословну иницијативу фирме „Инмолд“ из Србије да крене са инвестицијом вриједном три милиона евра у Рудом.

207367

Вишковић је рекао да се власник те компаније Горан Јанковић домаћински односи према планираној производњи, те би на тај начин било запослено 100 радника и превазиђен проблем запошљавања у Рудом.

Ријеч је о компанија која се бави комплетним развојем технолошки најзахтјевнијих алата за производњу дијелова од пластике и метала који се примењују у електро, грађевинској и аутоиндустрији.

Вишковић је истакао да ће Влада, након што буде завршена пројектна документација, донијети одлуку о финансирању пута од Рудог ка граничном прелазу Увац са Србијом који ће цијелом дужином пролазити територијом Српске.

Подсјећајући да сви који се сада крећу од Рудог до Увца три пута прелазе са територије Републике Српске у Србију и обратно, Вишковић је рекао да би нови пут био дуг 6,5 километара и да је процјена да ће његова изградња коштати 3,5 до четири милиона КМ.

– Пројектна документација требало би да буде готова за двадесетак дана и тад ћемо знати цијену пута – рекао је Вишковић новинарима у Рудом, након састанка са начелником општине Драгољубом Богдановићем, којем је присуствовао и власник компаније „Инмолд“ из Србије.

FbVSjwtWIAESRv0

Он је додао да ће Влада, након што буде завршена пројектна документација и након што буде позната цијена изградње пута до Увца, у наредне двије године издвојити из буџета средства потребна за његову изградњу.

Предсједник Владе Српске додао је да ће изградња пута Рудо-гранични прелаз Увац бити у плану Јавног предузећа „Путеви Српске“ и истакао да неће бити проблема са експропријацијом за изградњу ове путне комуникације с обзиром на то да је највећи дио територије којом ће пролазити у власништву локалне заједнице.

Вишковић је изразио увјерење да ће све припремне радње, укључујући пројектну документацију и процес јавних набавки, бити завршени до прољећа и да ће тада бити започета изградња пута Рудо-гранични прелаз Увац.

– Овим се општина Рудо отвара ка Србији и Црној Гори и стварају се нове могућности за њен развој – констатовао је предсједник Владе Српске.

Богдановић је захвалио премијеру на посјети и указао на досадашњу добру сарадњу ове локалне заједнице са Владом Српске.

– У посљедњих мјесец дана од Владе смо добили помоћ од 200.000 КМ за различите пројекте – рекао је Богдановић.

Као кључно питање за ову општину он је навео запошљавање и изразио наду да ће доласком „Ауто-дијелова“ и то питање бити ријешено.

Богдановић је истакао да је општина Рудо за све што је тражила имала разумијевање Владе Републике Српске и констатовао да би ова локална заједница тешко функционисала без доброг контакта са Владом.

– Дугујемо захвалност премијеру Вишковићу за труд и залагање – рекао је Богдановић и изразио наду да ће сарадња у будућности бити још боља.

Након разговора са општинским руководством, Вишковић је посјетио производни погон за обраду дрвета у власништву Драгана Тркуље.

Извор: РТРС