У Рудом подјељено 9 јуница

У четвртак, 28.09.2022. године у Рудом су испоручене висококвалитетне приплодне јунице набављених кроз ИФАД пројекат „Развој сеоског предузетништва и пољопривреде“ које проводи Министарство пољопривреде Републике Српске!

junica1

Увезено је 200 грла аустријске и чешке сименталске расе за кооперанте Мљекаре Пађени (лидера на овом пројекту) за произвођаче који су били у могућности и жељели да прошире основно стадо.

Пројекат је реализован на подручју сарајевско – романијске и херцеговачке регије и обухвата укупно 13 општина. У Рудом је подржано укупно 9 произвођача.

junice

Укупна вриједност набавке износи 1.285.000,00 КМ а на овај начин индивидуални произвођачи су остварили субвенцију од 40% из пројекта, односно 60% за носиоце газдинства из категорије жена и млађих од 35 година, општине су учествовале у финансирању са 10% до 30%, остатак су плаћали кооперанти уз олакшицу кредитирња које им омогућава Мљекара Пађени, да један дио дуга могу отплаћивати мљекари у млијеку.

Набавка грла је организована под стручним надзором селекционера Министарства пољопривреде Републике Српске.

junica2

Провођење активности на терену обављали су Пољопривредни кластер „СРП“ и Пољопривредни кластер Стара Херцеговина на подручју регије на којој дјелују.