Завршени двадесет други „Видаковићеви дани културе“ Рудо 2022

Манифестација “Видаковићеви дани културе” која има за циљ сјећање на лик и дјело рано преминулог пјесника Милоша Видаковића, у Рудом се одржава већ 22 године. Овогодишња манифестација почела је полагањем цвијећа пред спомен бистом пјесника, гдје је говорио књижевник и пјесник Драган М. Папоњак.

Наког тога на изложби слика “Градске галерије Вишеград”, начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић свечано је отворио манифестацију.

На свечаној академији гости су били пјесникиња Мирјана Мира Булатовић, глумица Јасмина Стоиљковић и инструменталисти Лука Новосел и Драшко Спасојевић. Руђани су имали прилику присуствовати и предавању на тему “Сарајевски Срби и СПЦ у Сарајеву кроз историју” историчара Делибора Кајевића из Источног Сарајева.

У оквиру манифестације уприличено је и књижевно вече са књижевником Владом Арсићем, а на пјесничкој вечери учествовали су пјесници Милад Обреновић, Анђела Ристовић, Драган М. Папоњак и Радомир Јагодић. Такође додијељене су и награде по Међународном пјесничком конкурсу “Милош Видаковић” који је трајао од 01. до 31. октобра 2022. године.

Током манифестације изведена је и позоришна представа “Зона сумрака” драмске секције “Просвјета” из Рудог.

Трећег дана манифестације организована је промоција другог допуњеног издања књиге “Дивљи анђели” аутора Радомира Раша Јагодића из Рудог.

На традиционалној вечери фолклора гости су били КУД “Наш завичај” из Севојна и КУД “Дома културе Нова Варош” из Нове Вароши, а домаћин “КУД “Просвјета” из Рудог наступио је са првим ансамблом и ветеранском поставом. У оквиру ове вечери КУД “Просвјета” Рудо обиљежио и 75 постојања, а том приликом уручене су и  повеље најстаријим и заслужним члановима Ненаду Аџаги, Цмиљки Томанић, Рајки Јаковљевић и Вери Додер.

Манифестацију је подржала Општина Рудо а организатори су Јавна установа Центар за културно – просвјетну дјелатност „Просвјета“ Рудо и Јавна установа Народна библиотека „Манојло Илић“ Рудо. Медијски покровитељи су ТВ Рудо, РТРС и БН ТВ.