Јубилеј Кола Српских Сестара ЦО Рудо

 Удружење Коло Српских Сестара на данашњи дан навршава 30 година свог постојања. Основано 8. марта 1993. године при Црквеној Општини Рудо, а на иницијативу господина Гојка Топаловића. Удружење је тада бројало 91 чланицу, а прва предсједница била је проф. Нада Наранџић и духовник протојереј ставрофор Новица Јањић, а после њега протојереј ставрофор Саво Брадоњић и протојереј ставрофор Горан Терзић. У периоду од 1993-1995 чланице КСС су прикупљале хуманитарну помоћ за војску и исту разносиле по положајима.

Од свог оснивања па све до данас, ово удружење делује и ради без престанка. Данас КСС броји око 50 чланица, од којих је 30 активних а 20 се укључује по потреби. Предсједница од 1998. године је Мирјана Шимшић, њена замјеница Слободанка Јаковљевић, а духовник је отац Василије Цвјетковић. Чланство је разнолико по старосној и образовној структури.

Рад КСС се темељи на добротворним и хуманитарним активностима које укључују прикупљање новчане помоћи, хране и намирница за оне којима је потребно: породице, самохране мајке, појединци и болесна лица у граду и селима која припадају Црквеној општини Рудо.

КСС у сарадњи са Црквеном општином Рудо, сваке године за велике православне празнике, Божић и Васкрс, организује хуманитарне акције прикупљања животних намирница које том приликом чланице са свештеницима лично уручују (око 60 корисника).

Поред акција које самостално иницира и води, удружење учествује и у другим хуманитарним акцијама које се организују у Општини а и шире, па је тако учествовало и у акцији помоћи поплављеним и угроженим подручјима 2014. године.

До сада је реализован велики број акција, међу којима је организација прославе 100 година од постојања Храма Св. Апостола Петра и Павла у Рудом 2012 год. као и у акцији подизања темеља цркве у Соколовићима. У акцији, прославе 100 година од постојања Храма, учествовало је око 209 жена које су поред припреме прославе новчано подржале акцију и угостиле 1500 људи. Једна од значајнијих акција је организација прославе освештања Храма Св. Мученика Јасеновачких у Соколовићима 08.09.2019. године гдје је угоштено преко 500 људи, за шта су добиле Захвалницу Црквене општине Рудо.

Поред хуманитарних активности, КСС организује екскурзије обиласка православних манастира (Ђунис, Острог, Св. Роман, Добрун..), учествује у такмичењу најљепшег славског колача  за Петровдан  и ради на проширењу и подмлађивању чланства. Када су у могућности, присуствују и активно учествују у раду Сабора КСС Републике Српске (Бијељина, Приједор, Пале). Предсједница КСС је ушла у главни Одбор КСС Републике Српске.

Због свог изузетног доприноса, а на предлог Црквеног одбора, удружење КСС је 2012. године одликовано Граматом митрополита Дабробосанског Николаја.

Покров Пресвете Богородице је крсна слава КСС која се сваке године прославља уз присуство великог броја чланица, вјерника и наших свештеника уз ломљење славског колача и Свету Литургију у нашем храму. Том приликом чланице испред цркве приреде богату трпезу.

Ове године домаћини смо епархијске славе Света Анастасија 04. јула гдје ће бити присутне чланице Кола српских сестара које припадају нашој епархији.

Овом приликом позивамо све заинтересоване жене да постану наше чланице и придруже се даљем хуманитарном раду.

 

Рудо, 07.03.2023. год.

            ПРЕДСЕДНИЦА КСС
Мирјана Шимшић дипл.ек.