Одржана Конференција о ријеци Лим на тему ,,Како заштити ријеку Лим од Плавског језера до Дрине”

plav
У Плаву је обиљежен 14. март Међународни дан ријека, кроз Међународну Конференцију о ријеци Лим на тему „Како заштити ријеку Лим од Плавског језера до Дрине“.
Учествовао је и потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић.
Велики одазив на овај догађај, предсједника и представника Општина у Црној Гори, Србији и ентитета РС, кроз које пролази ријека Лим, међународних организација, спортских риболовних друштава, удружења из три државе, и др.,је показао, да су сви заинтересовани да заједнички врате ову ријеку тамо гдје јој је мјесто, међу најчистије ријеке  Европе.
Закључено је да инспекцијски органи и комунална полиција треба да уведу оштрије мјере казнене политике, према свим починиоцима нелеганог одлагања отпада на обалама Лима
plav2
– На Конференцији је договорено да у наредном периоду потпредсједник Владе Црне Горе и Министар пољопривреде,шумарства и водопривреде Владимир Јоковић, организује у Црној Гори међувладин састанак, на којему ће се позвати представници Владе Србије, БИХ и ентитета РС, и на којему ће се наставити дијалог о ријеци Лим, који је започет на састанку 2021.године. Такође је договорено да Општина Прибој организује међуопштински састанак предсједника општина из Црне Горе, Србије и РС, кроз које пролази ријека Лим, на којем ће договорити заједничке активности у циљу заштите ријеке. Донијети су и закључци, кроз које су предложене мјере, како заштити ријеку Лим од Плавског језера до Дрине, каже Алмир Мекић, извршни директор организатора НВО Еуромост из Бијелог Поља, додајући да је једнодушан закључак да Лим треба сачувати по сваку цијену.
plav1
Договорено је да предсједници Општина кроз које пролази ријека Лим формирају у својим Општинама радне групе за заштиту ријеке ЛИм, у којим би ушли представници општинских инспекцијских надзора, државних инспекцијских надзора, Управе полиције, као и представници цивилног сектора.Радна група би урадила план како заштити ријеку Лим и пратила све активности на терену, када се тиче рада инспекцијских органа, уједно обавјештавала јавност о свим предузетим активностима у циљу заштите ријеке Лим.