Одржан десети сабор изворног пјевања Рудо 2024

Јавна установа Центар за културно – просвјетну дјелатност „ПРОСВЈЕТА“ Рудо и Општина Рудо организовала је Десети сабор изворног пјевања који се одржао у петак 23. фебруара 2024. године у Великој сали Дома културе. На сабору је учествовало 90 учесника из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Публика је имала прилику да ужива у изворним пјесмама пјевачких група: ПГ „Просвјета“ Рудо, КУД „Пива“ Плужине, ПГ „Потковач“ Пљевља, МПГ „Дрина“ Нова Пазова, ПГ „Торник“ Јабланица, Вокални састав “ИСОН” Прибој, КУД „Драгачевски вез“ Лучани ПГ „Плави Невени“ Фоча, ПГ „Гусларског друштва“ Прибој и КУД „Бисери Моравице“ Ивањица.

etno

Публици су се такође представили и народни гуслари Горан Вуковић из Плужина, Миланко Гардовић из Нове Пазове, Мирко Љиљанић и Миодраг Јевтовић из Прибоја,
Никола Адамовић из Подгорице и Секула Церовић из Фоче, као и двојничар Радоје Радовић.

Сабор је отворио и поздравио госте и гледаоце начелник општине Рудо госп. Драгољуб Богдановић, те истакао важност оваквих сабора који његују и чувају традицију. Циљ сабора је да се отргне од заборава изворно пјевање и свирање на традиционалним музичким инструментима. Организатори су се потрудили да буду добри домаћини, с намјером да овај сабор дочека још много јубилеја.

etno (2)