Емитован филм “Гаравице” у Рудом

У Рудом је 27. марта 2024. године у малој сали Дома културе Рудо емитован документарни филм „Гаравице“, режисера Драгана Радовића. Документарни филм “Гаравице” који  је снимљен у продукцији Фондације „Заборављени коријени“ доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата. Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Базиран је на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји, прогласи и др) и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

bfc

 

 

Пројекцији је присуствовао и уводну ријеч дао руђански свештеник Василије Цвјетковић, те указао на важност снимања и емитовања оваквих филмова који кидају од заборава оно о чему се деценијама није говорило, трагедији коју морамо памтити како се не би поновила.

film

Организатор ЈУ ЦКПД „Просвјета“ Рудо се захваљује аутору филма господину Драгану Радовићу и фондацији „Заборављени коријени“ на сарадњи и несебичној подршци.