Обука пољопривредних произвођача о сигурности и исправности хране

У малој сали Дома културе, 16. и 17. новембра 2023. године, одржана је обука за пољопривредне произвођаче са простора општине Рудо која је обухватила двије теме:

  • ,,Санитарни услови за продају производа животињског и биљног поријекла за исхрану становништва“
  • ,,Протокол из области COVID 19 за продају производа животињског и биљног поријекла за исхрану становништва“.

Током обуке, пољопривредни произвођачи су имали су прилике слушати предавања која су имала за циљ да повећају ниво знања о санитарним условима које је потребно испоштовати како би се осигурала исправност хране која се продаје на пијаци и на кућном прагу. Предавачи су били др Вера Рајак и Душица Суботић, санитарни инспектор.

pice

Други дан, предавање је било посвећено условима производње хране у случајевима епидемије са посебним акцентом на ковид 19. Присни су упознати са самим вирусом, начинима његовог преношења али и са заштитним мјерама које је потребно примјењивати.

Предавања на наведене теме су реализована у склопу пројекта Пројекат ЕУ4АГРИ Пројекат „Подршка Европске уније за конкурентност пољопривреде и рурални развој у Босни и Херцеговини“ (ЕУ4АГРИ) је четверогодишња иницијатива (2020-2024), са циљем модернизације пољопривредно-прехрамбеног сектора, отварања нових и задржавања постојећих радних мјеста те подршке опоравку од кризе проузроковане ЦОВИД-19 вирусом у Босни и Херцеговини.

hrana

У оквиру овог пројекта урађена је и обнова дијела градске пијаце у Рудом за потребе произвођача млијечних и месних производа, те су обезбјеђени санитарни услови који омогућују да се таква врста робе пласира у пијачним условима.

У склопу пројекта подјељено је и 10 канти од инокса за произвођаче млијека који продају млијеко, сир и кајмак на пијаци.

Пројекат ЕУ4АГРИ примарно је финансиран средствима Европске уније (ЕУ) у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА). Вриједност пројекта је 20 милиона еура, уз заједничко суфинансирање Развојног програма Уједињених нација (УНДП) и Чешке развојне агенције (ЦзДА).