Богат културни садржај обиљежио 15. Видаковићеве дане културе

pesniciДругог дана манифестације, Видаковићеви дани културе, у малој сали Дома културе „Просвјета“ Рудо представљена је књига „Капетанова сабља“ Радисава Машића из Фоче.

Током промоције о књизи су говорили Владимир Пантовић новинар из Фоче и Драган Папоњак професор из Рудог.

Своју књигу под називом „Песме“ представила је и Милена Ступица из Рудог.

Током свог излагања, рецезент књиге Драган Папоњак, је истакао да је у књизи представљен пјесникин сложен однос према људима, моћи и немоћи.

Потом је одржано традиционално пјесничко вече на којем су учествовали пјесници из Србије, Црне Горе и Републике Српске.folklor2

Књижевно вече водио је проф. Драган Папоњак а учесници су између осталог били и  Сњежана Вукићевић из Херцег Новог, Винка Перишић и Оливера Доклестић из Црне Горе, Бојан Бјелић из Прибоја из Србије, Пантовић Драган из Фоче, Милица Видаковић из Рудог и Радомир Рашо Јагодић из Рудог.

У оквиру треће, завршне вечери, Књижевни клуб „Милош Видаковић“ Рудо организовао је књижевно представљање младих пјесникиња.

Своје пјесме читале су: Јована Лазовић, Дејана Папоњак и Анђела Ристовић.

У наставку представљене су још двије књиге.

О књизи „Стајач на прозорима“ Бојана Бјелића говорио је проф. Драган Папоњак, а о књизи „Винсент Ван Гог-убиство самоубиством“ Радомира Раша Јагодића говорила је професорица Бојана Томић.

folklorОвогодишња манифестација завршена је одличним наступима фолклораца и то културно-умјетничких друштава „Абрашевић“ из Чачка, „Јован Дучић“ из Требиња и „Просвјета“ из Рудог.

Директор ЦКПД „Просвјета“ из Рудог Илија Лучић рекао је Срни да се традиционално ова манифестација завршава пјесмом и игром, те да су се фолклористи из Рудог представили кореографијама „Врањанска свита“, „Шопске игре“ и „Игре са Златибора“.

„Надамо се да ће и даље ова манифестација бити одржавана у нашем граду са још већим бројем учесника и посјетилаца“, истакао је Лучић.

Умјетнички руководилац КУД „Абрашевић“ из Чачка Драгиша Цвијовић рекао је да је изузетно задовољан manifestacija1наступом и организацијом ове манифестације.

„Фоклористи су се представили играма „Студеница“, „Ниш“ и „Шумадија“ и очекујемо да ће ова сарадња бити настављена у наредном периоду“, додао је Цвијовић.

Организатори ове културне манифестације били су општина Рудо и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Рудог.