Највише признање пчелара Србије додијељено Богдану Новаковићу

Предсједник Удружења пчелара „Медовина“ Рудо, Богдан Новаковић добио је највише признање за пчеларство „Проф. Јован Живановић“ за унапређење и развој пчеларства Србије.

pcalarr

 

Он је и представник Савеза удружења пчелара Републике Српске, и тридесет година се бави узгојем пчела и производњом меда. Посједује 120 пчелињих друштава и бави се производњом матица.

По ријечима пчелара Новаковића, Удружење пчелара „Медовина“ из  Рудог пружа могућност свим заинтересованим сличним удружењима и туристима да посјете један од највећих пчелињака у Рудом, и да се туристички упознају са љепотама Рудог.

Bogdan

 

По ријечима Новаковића, највећи проблем пчелара је неконтролисано прскање малине и воћа пестицидима. Из тог разлога пчелари Рудог апелују на воћаре да се приликом прскања својих воћњака руководе савјетима стручњака да то чине, у вријеме када то не штети пчелама,  у периоду иза 18.00 часова.

Новаковић је истакао да је у свијету строго забрањено прскање воћа у цвату, управо ради заштите пчела, које су изузетно важне за нашу планету.