Дјеци са посебним потребама треба више пажње

Поводом 16. новембра Међународног дана толеранције, представници удружења дјеце и омладине са посебним потребама са дијелом од више десетина својих чланова из општина Рогатица, Рудо, Вишеград, Фоча и федералног Горажда, у организацији Удружења „Растимо срећно“ из Рогатице и подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ канцеларија у Фочи и општине Рогатица, провели су јуче послије подне вишечасовно заједничко дружење у Рогатици.

Djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-5

Пошто су им скоро идентични проблеми у раду око личног здравственог и материјалног јачања њих и њихових породица, али и обезбјеђења других услова за рад, ово је била прилика да се размијене искуства како до тога доћи.

О томе су говорили представници домаћина Рајка Томић, предсједница Управног одбора Удружења „Растимо срећно“ и Миле Ћебић, предсједник Удружења, Драгана Антић из удружења „Мој пријатељ“ у Вишеграду. Јелена Вилотић из Сервис центра „Трачак наде“ у Фочи, Милена Кујунџић из удружења „Нада“ и Сузана Васић из Центра за социјални рад у Рудом и гошће из Горажда Емира Хоџић и Мирсада Ћулов, те Зорица Шаренац и Жељко Вукановић из ОЕБС-а, канцеларије у Фочи.

Пошто је ово први овакав скуп у овој регији, имало се шта чути. Уз то сви су изразили позитивно мишљење за његову организацији у жељи да он не буде и посљедњи. То тим прије што је потреба за јачање удружења и стварање услова за бољи и садржајнији живот стално расту.

Поред веће материјалне подршке, удружењу у Рогатици тражи средства за уређења просторија које им је на бесплатно коришћење уступила општина, као предуслов већег ангажовања логотепа, дефектолога и других стручњака за рад са дјецом.

Djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-9

Слично размишљају и у удружењу обољелих од церебралне парализе и дистрофије у Горажду. Они активност усмјеравају на обезбијеђење материјалне помоћи члановима за куповину лијекова, одјеће и неопходних помагала. Ту је и потреба стварања услова за рехабилитацију и оснивање креативних радионица и подизање друштвене свијести за ову популацију која није на потребном нивоу.

И у Вишеграду, Фочи и Рудом имају потребу за додатним напорима око бриге за ову популациону групу грађана. Њихови представници рекоше да ће им искуства изнесена на овом скупу добро доћи, али да су проблеми евидентни и за њихово рјешавање треба већа подршка цијеле друштвене заједнице, домаћих и међународних спонзора као што је ОЕБС.

Уз сусрет у Рогатици, његови учесници уприличили су и малу изложбу предмета које су урадили њихови чланови и чланови њихових породица. Дио тога имало је комерцијални карактер за потребе удружења, али је знатно више отишло у међусобну размјену како би се искористило за „преписивање“ у будућем раду.

Преузето са сајта 058.ба