Потписани уговори са корисницима СЕЛЛС пројекта

У четвртак 28. јула Начелник општине Рудо, гос. Драгољуб Богдановић, заједно са представницима Каритаса Швицарске  потписао је уговоре са корисницима првог круга, СЕЛЛС пројекта, који реализује Каритас Швицарске у сарадњи са општином Рудо.

У првом кругу је одабрано и предложено за финансирање укупно 14 домаћинстава и 8 бизниса, од чега је 12 индивидуалних домаћинстава и 4 бизниса потписало уговор, два бизниса су још увијек у процедури реализације која претходи потписивању уговора, док су по два бизниса и домаћинства одустала од реализације.

sels

Пројекат има за циљ економско оснаживање становништва, посебно вишечланих породица, особа са инвалидитетом и млађих домаћинства, кроз набавку опреме која ће допринијети повећању прихода у домаћинству. Бизниси су такођер подржани у набавци опреме и машина за рад уз обавезу да сваки бизнис запосли бар једну особу.

Подсјећамо да су на предпозив за пројекат Пројекат Социо-економска одрживост и подршка локалном становништву Горње –дринске регије 2019-2020 (SELLS), који је био расписан у фебруару 2020. године, пристигле 174 пријаве, након чега су сви пријављени били у обавези присуствовати едукацији за припрему пројекта у оквиру другог позива који је био расписан у септембру 2020. године, на који је пристигло укупно 128 апликација, након чега су сви апликанти били у обавези присуствовати предавању за израду бизнис плана i и аплицирати за средства. Укупно 27 потенцијалних корисника, имало је прилике аплицирати са бизнис планом и повући средства.

Кроз пројекат је до сада, у општини Рудо, пласирано укупно 111.642,60 KM (општина и Каритас по 44.017,94 KM и корисници 23.606,72 KM), од чега су корисници учествовали са 20%. Појединачна вриједност донација за домаћинство износила је у максималном износу 4000 КМ уз обавезу учешћа корисника од најмање 1000 КМ, а за бизнис 12.000 КМ, уз обавезу учешћа од најмање 3000 КМ.

sells

Кроз пројекст су набављене пољопривредне машине, косилице, мотокултиватори, линија за производњу сока, машина за производњу намјештаја, доставно возило и друга опрема.

Пројекат СЕЛЛС наставља са својом реализацијом и у наредној години, када ће бити расписан и нови позив за други круг подршке.