Упозорење за обилне падавине у Херцеговини, на истоку и североистоку Републике Српске 15-16. 06.2023.

Упозорење за обилне падавине у Херцеговини, на истоку и североистоку Републике Српске 15-16. 06.2023. 

Врло обилне падавине захватиће наш регион  15. и 16. јуна. Највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, затим у Сарајевско-романијској регији, Горњем Подрињу, широј регији Добоја и до Семберије. Најмања количина падавина се очекује на северозападу.

Укупна количина падавина у Херцеговини од 80 до 120 mm, локално и до 150 mm, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 50 до 90 mm, на североистоку (шира регија Добоја до Семберије) 20 до 40 mm кише.

Највећа количина падавина се очекује од четвртка ујутру (15.06) до петка поподне (16.06). У суботу ће падавине бити слабе и повремене.

За разлику од обилних падавина у претходном периоду коју се биле пљусковитог карактера и нису биле равномерно распоређене, у наредном периоду се очекују обилније и дуготрајне падавине у широј регији од југа ка североистоку.

Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је презасићено влагом. Прогнозирана количина падавина проузроковаће проблеме са оборинским водама, изазваће појаву и изливање бујичних поплава, клизишта, проблеме са оборинским водама и појаву урбаних поплава.

Очекују се значајан пораст водостаја на ријеци Босни и пораст водостаја притока ријека у горњем и средњем сливу ријеке Дрине.

(Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске)