Tри младе особе добиле су прилику да раде у просторијама Општине Рудо.

У оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), три младе особе добиле су прилику да раде у просторијама Општине Рудо.

На позицији Волонтера Уједињених Нација (УНВ) у заједници, ангажовани раде на јачању односа са организацијама цивилног друштва (ОЦД) и грађанским/омладинским удружењима, те пружају подршку ReLOaD2 пројекту у реализацији активности на нивоу општине.

Дајана Ковачевић је прва УН волонтерка. На крају свог једногодишњег ангажмана истиче: ,,Прије свега, захвална сам на прилици да волонтирам у нашој општини. Много сам научила о начину функционисања организација цивилног друштва, јавним позивима, као и начину аплицирања на исте. Ово искуство ми је донијело бројна познанства. Такође, многе бесплатне обуке које су нам биле омогућене допринијеле су проширењу  постојећих знања у струци и изван ње, као и стицању нових знања и искустава које ће ми обезбиједити квалитетнији рад и већу шансу за сталним запослењем у будућности.“

Ивана Рађен је друга ангажована УН волонтерка у Општини Рудо. Њена позиција усмјерена је на повећање видљивости пројеката ОЦД који се финансирају у оквиру ReLOaD2 грант шеме у локалним медијима, али и помагању ОЦД у њиховом бољем позиционирању у локалним заједницама.  ,,Ангажман УН волонтера значајан је и на друштвеном и на личном плану, задовољство ми је искусити овакав вид практичног рада. Сваки дан имамо шансу за учење и усавршавање“, наводи Ивана.

Трећа УН волонтерка чији је ангажман тек почео је Слађана Церовић: ,,За мене као младу особу која жели да се активно укључи у друштвене процесе у својој заједници, волонтирање представља сјајну прилику. Уједно побољшавам знања и вјештине које су нам свима неопходне да би постали активни грађани и актери позитивних промјена у локалним заједницама.“

Млади УН Волонтери ангажовани су на период од шест мјесеци (уз могућност продужетка на годину дана), уз одговарајућу накнаду за животне трошкове. По завршетку уговора добиће потврду о завршеној пракси/приправништву у циљу што бољих шанси за касније запошљавање.

ReLOaD2 финансира Evropska unija u Bosni i Hercegovini а имплементира UNDP Bosnia and Herzegovina.